Peníze z krajského rozpočtu míří i do Blanska

20. února 2007, ostatní, přečteno: 3800×

Rozpočet Jihomoravského kraje schválený na rok 2007 předpokládá výdaje ve výši 5,25 miliard Kč, příjmy ve výši 4,68 miliard Kč, na příjmové straně figurují ještě půjčky ve výši 563 milionů Kč.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ve schváleném rozpočtu je obsaženo množství dotačních programů, které mohou využít obce, neziskové organizace i fyzické osoby. Vypsány jsou např. v oblasti prevence kriminality, obnovy venkova, školství, kultury, životního prostředí, sociální péče či volnočasových aktivit. Jejich přehled najdete na stránkách kraje www.kr-jihomoravsky.cz .

Ze subjektů, které nejsou zřizovány JmK, je ve schváleném rozpočtu dotace na podporu činnosti Muzea Boskovice a Muzea Blansko, shodně ve výši 400 tis. Kč. Větší objemy investic jsou plánovány do dopravy. Po schválení plánu investic radou bude v únoru vypsáno výběrové řízení na pokračování investice silnice Blansko – Rájec v objemu cca 120 mil. Kč. Během dvouleté výstavby by měla trasa dosáhnout do Rájce. Ohledně dalšího pokračování probíhají jednání s Rájcem, kde je potřeba silnici zanést do územního plánu, což je podmínka, aby kraj mohl dál investovat.

Z rozpočtu Jihomoravského kraje obdržely dotaci i dvě největší knihovny na okrese. Městská knihovna Blansko 1.137.000 Kč a Městská knihovna Boskovice 1.045.000 Kč. Tyto částky jsou určeny na tzv. „regionální činnost“ obou knihoven. Tato činnost obsahuje péči o cca 150 malých obecních knihoven v regionu.