Oslavte Den Země v zámeckém parku

12. dubna 2007, ostatní, přečteno: 5617×

Mezinárodní Den Země je každoročně připomínán již od roku 1970, kdy 22. dubna demonstrovaly tisíce Američanů proti znečišťování životního prostředí, a za cíl si klade upozornit na stále rostoucí a doposud převážně negativní vliv člověka na planetu. V Blansku mají oslavy Dne Země několikaletou tradici.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Poprvé je uskutečnilo v roce 1997 Ekocentrum Blansko, které akci realizovalo každé jaro až do roku 2003. Ekologická poradna Ponikva se letos rozhodla navázat na přerušenou tradici a dodat oslavám Dne Země další rovinu – tou je jarmark přírodních produktů z Moravského krasu a z okolí Blanenska konaný v sobotu 21. dubna v zámeckém parku. Vedle jarmarku se návštěvníci mohou těšit na vystoupení několika hudebních skupin, prezentaci blanenských neziskových organizací, divadelní představení a promítání filmů (Záhrada, Baraka, Kráva atd.).

Program však nebude zaměřen pouze na pasivní vnímání, ale i na aktivní zapojení do různých činností v rámci řady workshopů. Návštěvníci se tak budou moci naučit neobvyklé tance, zapojit se do interaktivního divadla a vyzkoušet různé formy malby a práce s fotoaparátem. Pro děti je připravené velké množství her. Všechny snad potěší pohled na ovce, které budou spásat trávu zámeckého parku.

Ke Dni Země byly vyhlášeny literární a výtvarná soutěž. Atmosféru zámeckého parku tak doplní výtvarné práce žáků blanenských základních škol. Veřejnost se také bude moci seznámit s literárními pracemi studentů středních škol Blanska.

Důležitou součástí oslav Dne Země tvoří prezentace v Blansku nově vzniklé Ekologické poradny Ponikva. Poradna sídlí nedaleko hlavní pošty na ulici Hybešově. Cílem poradny je poskytování informací veřejnosti v oblasti jednak preventivní ochrany životního prostředí (k přírodě šetrná organizace domácnosti, informace o „ekologických“ výrobcích atd.), ale i v oblasti aktivní ochrany přírody – poradna se zaměřuje i na informace o přírodním bohatství Moravského krasu. Středem zájmu jsou z přírodovědného hlediska hodnotné lokality a jejich ochrana. Návštěvníci se v rámci Dne Země mohou seznámit se zaměstnanci poradny i se službami, které poskytuje.

Cílem blanenského Dne Země je tedy nejen upozornit na negativní vlivy člověka na planetu, ale poukázat i na možnosti, jak se chovat k přírodě šetrně.

Za Ekologickou poradnu Ponikvu Monika Vokálová