Nemocnice Blansko opět provádí mamografická preventivní vyšetření

21. ledna 2008, ostatní, přečteno: 8731×

Dlouhodobou snahou vedení nemocnice ještě za paní ředitelky MUDr. Ilony Rybářové a za nemalé podpory občanů blanenského a boskovického regionu, potvrzené petiční akcí paní Dany Dofkové se 6.000 podpisy, se podařilo od 1. ledna 2008 obnovit v Nemocnici Blansko tzv. mamografický screening. Toto preventivní vyšetření žen ve věku od 45 do 74 let je bezplatné.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Mamografie je zobrazovací vyšetření, které odhaluje nádorové bujení. Na radiodiagnostickém oddělení Nemocnice Blansko se při klinickém podezření na rakovinu prsu provádí již od roku 1995 tzv. diagnostická mamografie. Preventivní vyšetření nebyla povolena, protože nebylo dosaženo potřebného ročního počtu vyšetření. Pacientky z celého Blanenska tak musely dojíždět až do Brna.

Preventivní činnost se obnovuje až na nyní, a to na jeden rok, na zkoušku. Na vedení Nemocnice Blansko nyní bude přesvědčit nejen lékaře, ale hlavně pacientky, aby této možnosti využily. Stanovený limit je 5.000 vyšetření za rok. Každá žena ve věku mezi 45 a 74 lety má nárok na jedno bezplatné preventivní vyšetření za dva roky a měla by si o ně zažádat u svého lékaře.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním žen a druhou nejčastější příčinou úmrtí mezi 20. a 54. rokem života. V ČR je každoročně zjištěno 4.600 nových případů rakoviny prsu. Soudobá medicína proto klade na preventivní vyšetření velký důraz.

Pro snadnější informovanost žen blanenského okresu byla zřízena bezplatná telefonní linka 800 149 485. Informace o podstatě vyšetření a přípravě k němu lze získat na stránkách nemocnice www.nemobk.cz.