Rodinné pasy nabídnou slevy ve zdravotnictví

25. února 2008, ostatní, přečteno: 5323×

Projekt rodinných pasů byl nastartován v roce 2006. V rámci kraje je dnes do něj zapojeno přes 14.000 rodin a více jak 7.000 poskytovatelů. Držitelé mohou využívat mnoha slev, autoři projektu pro ně připravují další.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Slevy nabízené v projektu Rodinné pasy mohou držitelé karet využívat jak v celé České Republice, tak i na Slovensku a v oblasti Dolního Rakouska. Ke dnešnímu dni je k dispozici síť 7.800 poskytovatelů v ČR a na Slovensku. V Rakousku nabízí své slevy od prvního července roku 2006 celkem 769 společností a subjektů.

logo rodinné pasy

Poskytovatelé nabízí slevy jak v oblasti komerční, tak volnočasové. Obecně jsou připraveny slevy v následujících oblastech:

  • kultura
  • volnočasové aktivity
  • spotřební nákupy (oděvy, elektronika, sportovní potřeby)
  • ostatní služby (restaurace, ubytování, dovolené).

Cílem Jihomoravského kraje bylo podpořit život rodin v kraji jak z hlediska ekonomického (potraviny, sport, ošacení dětí, dětské hračky), tak i z hlediska kvality života. Proto je nabídka široká i v rámci volnočasových aktivit. Zapojení kin, divadel a velkých sportovišť proběhlo v rámci prvního roku. Minulý rok proběhla propagační kampaň, tzv. roadshow, s novým maskotem – veverkou.

„Letos jsme se rozhodli celý projekt posunout dál a pomoci rodinám nejen v radostech ale i starostech. K těm patří i nemoci,“ představuje nový okruh slev radní Jihomoravského kraje JUDr. Marie Cacková. Původní představa počítala i se vstupem do poplatkové povinnosti, což ale ze zákona není možné. Nicméně z iniciativy kraje bude i tato možnost probrána s legislativci, kteří by mohli změnou zákona toto umožnit.

Od 1. března bude na stránkách projektu www.rodinnepasy.cz zveřejněn seznam krajských zdravotnických zařízení, ve kterých jsou poskytovány slevy v rámci rodinných pasů na zdravotnické služby. Registrovaní držitelé rodinných pasů dostanou podrobnější informace na e-mail, který uvedli při registraci.

Krajská zařízení vytipovala služby, které nejsou hrazeny pojišťovnou nebo jen částečně. O které služby jde, přiblížila radní JUDr. Cacková: „Budeme poskytovat v našich zařízeních slevy v rámci rodinných pasů zhruba od 50 do 70 % na takové služby, jako je doprovod dítěte nad 6 let matkou nebo otcem do zdravotnického zařízení. Dále pro děti, které chodí na laser, např. po neštovicích, slevy budou i na aplikaci kontaktních čoček. Od druhého dítěte (rodinný pas může vlastnit jen rodina s dítětem mladším 18 let) budeme poskytovat slevu na účast otce u porodu. Byla nám nabídnuta i možnost slev na kurzy pro rodiče před porodem, na kurzy kojení nebo výchovy dětí po zdravotnické stránce. Budou tam i mamografická vyšetření, protože zdraví rodičů je také důležité.“

Kraj má pro tuto podporu ve svých zařízeních vyčleněnou určitou finanční částku. Města mají nastaven rozpočet a musela by z něj rozdíl doplácet. Částka sice není nijak zdrcující, ale vzhledem k tomu, že to bylo zástupcům Města avizováno až nyní, je otázka, zda se do systému zapojí již letos.

V Blansku a Boskovicích nejsou nemocnice krajské, proto nyní probíhají jednání o podpoře projektu. „Dozvěděli jsme se to poměrně pozdě. S vedením Nemocnice Blansko budeme o tomto tématu teprve jednat. Pokud už bude letošní rozpočet uzavřený, mohli bychom v této oblasti rodinné pasy podpořit až od roku 2009,“ říká starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.

Do budoucna by mohly být na rodinný pas uplatněny i slevy za potraviny. Vyjednávání u jednoho z největších obchodních řetězců byla neúspěšná a už byla ukončena. „Pro ně jsme malý partner. Nicméně v současné době jednáme s dalším partnerem, který je pro nás i příznivější, protože je zaměřen na venkov,“ říká JUDr. Cacková.