5. ročník soutěže Cesta ve tmě má svého vítěze

17. dubna 2008, ostatní, přečteno: 4191×

Již popáté se v pátek 11. dubna 2008 prakticky na celý den zaplnilo blanenské Wanklovo náměstí. Konala se zde další soutěž „Cesta ve tmě“, kterou uspořádala blanenská odbočka SONS společně se Školou pro výcvik vodících psů pana Milana Dvořáka.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem devatenáct účastníků se svými vodicími psy. Soutěž přišel „podpořit“ i krásný královský pudl, který je v současné době v předvýchově ve škole pana Dvořáka. Snad se po složení zkoušek jeho pán přihlásí do soutěže, a stane se tak mezi ostatními plemeny vzácnou výjimkou a i okrasou.

Po zahájení, kterého se zúčastnila i starostka města Blanska, paní PhDr. Jaroslava Králová, vyrazil na trasu první soutěžící. Každý účastník, který kromě svého psa neměl vlastního průvodce, ihned dostal sličnou dívku či švarného hocha z řad dobrovolníků, studentek či studentů ze středních škol. Tito se pak po celou dobu soutěže věnovali nevidomým soutěžícím.

děti – soutěže

U příležitosti soutěže přijaly pozvání děti z MŠ Divišovy, ZŠ Rodkovského a ZŠ na ul. Dvorské v Blansku. Nejen tyto děti, ale i náhodně procházející, se mohli zapojit do připravených doprovodných programů. Děti si vyzkoušely svoje znalosti v rozpoznávání plemen psů a aktivně se mohly zapojit do kreslení různých plemen psů. Kresba se u dětí setkala s velkým zájmem, proč nakonec ne, když všechny byly odměněny malou sladkostí. Jejich snaha byla veliká.

chůze s bílou holí
Letos měli napilno i dobrovolníci při simulaci chůze s bílou holí, i zde bylo stále živo. Chůzi se slepeckou holí si vyzkoušely jak děti, tak i mnozí dospělí.

Z devatenácti účastníků se nakonec vítězem stala slečna Světlana Karfusová se svou fenkou Aimee, když z možných 215 bodů se jim podařilo získat úžasných 211 bodů. Ze tří soutěžících z naší odbočky se nejlépe umístila paní Helena Hádlerová se svým Alfim, která tentokrát obsadila páté místo. Věříme, že po vyhlášení výsledků zůstaly všem, i díky pěknému počasí, hezké vzpomínky na město Blansko. Vždyť mnozí soutěžící přijeli se svými pejsky až z druhého konce naší republiky.

vodici-psi-3
Na startu závodu. Fotografie: S. Mrázek

vodici-psi-4
Na plnění jednotlivých úkolů bedlivě dohlížel porotce. Zde měl pes přivést nevidomého ke vchodu do obchodu.

A tak doufejme, že i v pořadí již 6. ročník soutěže vodicích psů proběhne příští rok opět v ulicích města Blanska za podpory našich sponzorů a vedení Města Blansko a za hojné účasti soutěžících. Přejme si jen, aby i pro příští rok byla soutěž zalitá sluníčkem, a ať vydrží pohoda všem lidem, kteří pomáhají zmírnit někdy tíživý život nevidomých.
Proto vám všem asistentům, cvičitelům, dobrovolníkům a vůbec každému, kdo se na této ojedinělé soutěži podílel, chceme moc a moc poděkovat.

Hlavním sponzorem akce se stala společnost ČKD Blansko Holding, a.s., zastoupená generálním ředitelem Ing. Jiřím Paštikou, MBA.

SONS