Italští studenti na návštěvě v SOŠ a SOU Blansko

24. května 2008, ostatní, přečteno: 4784×

Ve dnech 21.–28. 4. 2008 navštívili SOŠ a SOU Blansko studenti a pedagogové Střední odborné školy z italského města Reggio Emilia, které se nachází poblíž našeho partnerského města Scandiana.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Přijeli dva pedagogové a šest studentů z oboru gastronomie, hotelnictví, ale i strojírenství. Všechny čekal bohatý program. Kromě dvou dnů společného vaření poznali s pedagogy a s vybranými studenty z oboru Kuchař-číšník, Kuchařka-servírka nejdříve naše město, na radnici je přijala paní starostka PhDr. Jaroslava Králová, navštívili Boskovice, byli na exkurzi v pivovaru Černá Hora a na závěr pobytu strávili sobotu v Moravském krasu, kde kromě přírodních krás obdivovali i dva kostely ve Sloupě a ve Křtinách, významná poutní místa na Moravě.

přijetí Italů u starostky
Přijetí italských studentů starostkou města Blanska.

Stravování pro vzácné hosty zajišťovali a připravovali převážně studenti blanenské odborné školy z 1.–3. ročníku se svými pedagogy a zaměstnanci školní kuchyně. „Snažili jsme se zařadit do jídelníčku typické české pokrmy a moučníky. Na oplátku jsme ochutnali jídla z italské kuchyně připravená italskými studenty a jejich pedagogy,“ zhodnotila společné vaření paní učitelka Vlasta Ševčíková.

Kolektiv italských hostů byl velmi přátelský. Nejvíce se jim líbil Moravský kras, dokonce více než Praha. Ocenili přátelskou atmosféru a obdivovali moderní technologické vybavení v odborných laboratořích a dílnách. Jazykovou bariéru v podobě zde málo rozšířené italštiny se podařilo překonat pomocí anglického jazyka.

„Žáci a pedagogové SOŠ a SOU se již těší, že opět navštíví nového partnera ve Scandianu na podzim tohoto roku. Věříme, že se obě školy dohodnou na budoucí spolupráci a škola z Reggio Emilia se stane naší dlouhodobou partnerskou školou,“ shrnula dojmy z návštěvy Vlasta Ševčíková.

Je třeba poděkovat Městu Blansko za podporu finanční i při organizaci výměnného projektu prostřednictvím města Scandiana. Akce byla rovněž podpořena finančně z projektu JmK „Do světa“.