Na akci Nežij vteřinou přijelo přes dvě stě motocyklistů

10. září 2008, ostatní, přečteno: 5490×

Na dvě stě čtyřicet motocyklistů přijelo v sobotu 6. září na akci pořádanou policisty z blanenského okresního policejního ředitelství.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

V tuzemsku ojedinělou akci připravilo Okresní ředitelství PČR v Blansku společně s dalšími institucemi. Preventivní akce měla reagovat na stále se zhoršující se statistiky dopravních nehod, při nichž umírají motocyklisté. 75 % usmrcených při dopravních nehodách za účasti motocyklů tvoří viníci dopravních nehod – tedy sami motocyklisté. Nejčastějšími příčinami vážných následků dopravních nehod motocyklistů je nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy.

nezijvterinou3

nezijvterinou4

nezijvterinou5

„Hlavním cílem akce bylo přilákat sem motorkáře, ukázat jim speciální prezentaci vytvořenou jen pro tuto akci, která představuje dopravní nehody motorkářů na Blanensku, zajezdit si na trenažéru Hondy a projet se údolím Svitavy, jejich oblíbeným úsekem,“ sdělila tisková mluvčí OŘ PČR v Blansku stržm. Mgr. Iva Šebková. To se povedlo. K vysoké účasti asi 240 motocyklistů přispělo i pěkné počasí. Trať kolem řeky byla uzavřena, na trase byly rozmístěny hlídky a motocyklisté na ni vyráželi poučeni, že mají dodržovat pravidla.

Zdravotničtí záchranáři na místě předvedli, jak si poradit s první pomocí. Zájemci mohli konzultovat s odborníky na pojištění, jak si pojistit své stroje či zdraví. Zájem byl o testy z pravidel silničního provozu, v nichž většina ze 154 účastníků odpovídala maximálně s jednou nebo dvěma chybami. Na tom samém stanovišti visela také kombinéza, která prodělala pád ve stošedesátikilometrové rychlosti.

nezijvterinou1

Pozvání na akci rád přijal i blanenský římskokatolický farář Jiří Kaňa, neboť, jak uvedl, bývá účast duchovních na takových akcích zvykem.Najdou se lidé, kteří stojí o rozhovor či požehnání, a to i strojů. Pan farář k tomu řekl: „Má-li být tato akce preventivní a výchovná, musíme být velice skromní a vděční za to, že se jakýsi malý krok k osvětě, protože ve výchovné oblasti se nedají dělat dlouhé kroky. Požehnání jakékoliv věci znamená, že se majitel zavazuje, že s ní chce nakládat dobře. Můj kolega farář z Křižanova Tomáš Holcner je motorkář a obešel si stroje, mluvil s lidmi. Požehnáno nakonec bylo asi dvacet motorek.“

nezijvterinou2
Stan s prezentací z dopravních nehod byl i přesto, že se jednalo o drsné záběry, středem zájmu všech účastníků.

nezijvterinou6

Téměř v závěru akce proběhla pietní vzpomínka za motorkáře zemřelé na silnicích. Bohužel na jejím konci přišla zpráva, kterou nikdo nečekal, a to že jeden z účastníků nedodržel pravidla silničního provozu a ve velké rychlosti v zatáčce narazil do protijedoucího motocyklu. Na místě byli dva lidé těžce zraněni, jeden byl zraněn středně těžce. Smutek v očích okolo stojících motorkářů byl víc než výmluvný a rozporuplné pocity vyjádřil jeden z nich, když nešťastný prohlásil: „Tak jsme akorát zase dokázali, že jsme úplní idioti.“

nezijvterinou7

„Tato situace opět ukázala, že ačkoliv byl každý z řidičů, kteří vjížděli do úseku, poučen dopravními policisty o tom, jak se má chovat, najdou se mezi motorkáři i tací, kteří toto vše berou na lehkou váhu a v zájmu svého maximálního adrenalinového prožitku neberou ohled na nic ani na nikoho jiného. Dopravní nehoda byla také důkazem toho, že někteří motocyklisté si stále neuvědomují, jak jejich jízda může být nebezpečná jednak pro ně samotné, ale i pro ostatní lidi na silnicích, proto je důležité v prevenci zaměřené na tuto skupinu účastníků silničního provozu pokračovat,“ je přesvědčena stržm. Mgr. Iva Šebková.

Nejbližší další preventivní akce za účasti Policie ČR se v Blansku uskuteční 30. září. Jmenuje se „Když zavoláte o pomoc“ a jedná se o představení integrovaného záchranného systému na stadionu ASK v Blansku.