Evropská asociace turistických klubů zasedala v Blansku

10. října 2008, ostatní, přečteno: 5243×

Ve dnech 25.–28. září 2008 se v Blansku konala 39. konference Evropské asociace turistických klubů. Jako každoročně se v jejím rámci pořádala pod názvem Pré-tour i celotýdenní poznávací akce, které se zúčastnilo přes 60 turistů, kteří v průběhu sedmi dnů navštívili zajímavá místa v celém jihomoravském regionu: Moravský kras, zámek v Rájci, Pivovar Černá Hora, klášter Porta Coeli, Slavkovské bojiště, Lednici, Valtice, Mikulov a mnoho dalších míst.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Byli nadšeni krajinou, historickými památkami, nedotčenou přírodou v údolí Dyje, večerem ve vinných sklepech ZNOVÍN a. s. v Louckém klášteře, při kterém prožili jihomoravskou zábavu a naučili se i některé naše písně.

Vlastní 39. konference Evropské asociace turistických klubů (EATK) se konala ve Wellness hotelu Panorama v Blansku. Do České republiky zavítala v celé své historii podruhé. „Vybírali jsme z více regionů. Chtěli jsme vybrat charakteristické místo, aby si je delegáti zapamatovali a také abychom pomohli turistickému ruchu. Blansko, Moravský kras i zdejší hotel Panorama dobře známe, stejně tak Jihomoravský kraj,“ zdůvodňuje výběr místa zasedání prezident EATK Ing. Jan Havelka.

EATK sdružuje 52 turistických klubů z 27 zemí Evropy. Konference se zúčastnili delegáti ze 42 klubů. Konferenci zahájili ve čtvrtek 25. 9. 2008 starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová a prezident EATK Ing. Jan Havelka (viz foto níže).

kct01_01
Prezident Evropské asociace turistických klubů Ing. Jan Havelka a starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová při zahájení konference ve Wellness hotelu Panorama.

V hotelu také bydlela většina z téměř 100 účastníků konference. Obsáhlý odborný program – plánování dalšího rozvoje evropské turistiky, zejména s ohledem na právo volného vstupu do přírody a na budování a údržbu evropských dálkových turistických tras, stejně jako plánování hlavních celoevropských turistických akcí do roku 2011 – to vše zabralo delegátům podstatnou část jejich pobytu v Blansku.

Přesto se však, díky organizátoru konference, tj. Klubu českých turistů, stihli podívat do Pustého dolu, Punkevních jeskyní, vyjet lanovkou k Útulně u Macochy a podívat se do naší nejznámější propasti. To vše, zároveň s koncertem v nádherném dómu u Zrcadlového jezírka je doslova nadchlo.

kct02

V sobotu dopoledne delegáti absolvovali program každoročního zasedání EATK. Konference vyvrcholila společenským večerem v Dělnickém domě v Blansku, na kterém kromě delegátů byli i účastníci akce Pré-tour a mnozí čestní hosté. V úvodu večera byl přítomným představen umělecky provedený štafetový kolík s textem poselství pro účastníky celoevropského turistického setkání, která se pod názvem EURORANDO konají od roku 2001 každých 5 let (pokaždé v jiné zemi, zatím se uskutečnilo v roce 2001 setkání ve Štrasburku a v roce 2006 v Českých Budějovicích, v roce 2011 se bude pořádat ve španělské Granadě, účastníky budou hostit i města Alméria a Malaga).

kct04
Ing. Jan Havelka představuje umělecky provedený štafetový kolík s textem poselství.

„Usiloval jsem už v roce 2001 ve Štrasburku, abychom měli nějaký štafetový předmět,“ řekl Ing. Havelka. Návrh symbolického štafetového kolíku provedl a text na něj formuloval prezident asociace Ing. Jan Havelka, který také tento symbol setkávání evropských turistů věnoval EATK. Z každého setkání EURORANDO přibude jeden kroužek s informacemi o místě, v němž se konalo. Časem bude tedy nyní 7kg trofej delší a těžší. Níže uvedený text je na ní vyveden ve čtyřech jazycích:

Poznávejte Evropu, její přírodu, kulturu, historii i obyvatelstvo, její jednotu i různorodost, chraňte je. Scházejte se navzájem i všichni dohromady, pochodujte společně a poznejte tak i sebe.

Jan & Anna Havelkovi

Zhotovení tohoto uměleckého díla se ujala slévárna DSB EURO s. r. o. v Blansku, která dílo sponzorovala. Provedení uměleckého odlitku z ušlechtilého bronzu účastníci večera velmi obdivovali a ocenili. Z české strany jim bylo vysvětleno, že toto dílo prokazuje historickou tradici uměleckého slévárenství v Blansku a schopnost slévárny DSB EURO s. r. o. nabídnout i dnes nejvyšší kvalitu. Byl jim představen také autor modelu a odlitku p. Jiří Zbožínek. Blansko tak zůstane trvale zapsáno jako místo, kde vznikl symbol pravidelného setkávání evropských turistů a kde byl tento symbol poprvé představen.

kct03
Zleva: Ing. Jan Havelka, zástupce firmy DSB Euro Ing. Pavel Veselý, slévač Jiří Zbožínek. Fota: S. Mrázek

Celý večer byl koncipován jako představení tří regionů – jižní Moravy, Valašska a Krkonoš a Podkrkonoší. Hosté mohli ochutnat jejich typická jídla, připravená v rámci rautu hotelem International Brno, seznámit se s výborným vínem sponzorsky dodaným vinařskou společností ZNOVÍN a. s. a obdivovat kroje, písně i tance několika souborů a sólistů.

Zahraniční účastníci byli hudbou a písněmi, tancem, pestrostí krojů a bezprostředností všech vystupujících přímo ohromeni, většinou říkali, že nikdy nic takového nezažili, že netušili, že něco tak krásného a přitom tak milého vůbec mohou prožít. Konstatovali, že zachování lidových tradic je u nás na vysoké úrovni. Jejich potlesk nebral konce.

Nejen prezident Asociace německých turistických klubů Dr. Hans-Ulrich Rauchfuss, ale i mnozí další při loučení říkali: „Máte to tu krásné a nasadili jste touto konferencí velmi vysokou laťku.“