Střední odborná škola na ul. Bezručově slaví 60 let

30. října 2008, ostatní, přečteno: 5160×

Historie školy se datuje už od roku 1948, kdy tehdejší vedení národního podniku Metra Blansko rozhodlo zahájit skupinovou výuku učňů. Výuka učňů především pro výrobu elektrických měřicích přístrojů svým významem ovlivnila nejen blanenský region.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Po roce 1991, kdy došlo v celém systému školství k uvolnění, ke vzniku nových škol a téměř neřízenému rozšiřování vzdělávací nabídky, vznikl nový jev, konkurence mezi školami. V celé ČR zaniklo na 150 učilišť a situace se podepsala i na tom blanenském. Počet žáků se snížil téměř o 300 a zaměstnanců o 20. V posledních letech je však naplněnost školy optimální, k 1. 9. 2008 má škola téměř 500 žáků.

Měnil se i zřizovatel školy. Z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na Jihomoravský kraj. S pomocí nového zřizovatele bylo možné vybudovat nový domov mládeže a uskutečnit řadu dalších investičních akcí vedoucích k technickému rozvoji školy.

„K technickému a metodickému rozvoji školy jsme využili tří projektů vypsaných Evropskou unií v celkové výši téměř 23 mil. Kč. Byly nakoupeny nové CNC stroje a výpočetní technika pro výuku jejich programování. Prostředí rekonstruovaného strojního parku je nyní na úrovni srovnatelné s moderními strojírenskými firmami,“ vypočítává úspěchy na poli získávání dotací a modernizace školních dílen ředitel školy Ing. Pavel Čípek.

Dočkali se ale nejen nástrojaři. Vedení školy se podařilo s pomocí projektu EU výrazně modernizovat také elektrotechnické dílny, bylo zajištěno nejen technické vybavení, ale byly také vytvořeny metodické materiály pro zavedení do výuky mikroelektroniku – povrchovou montáž včetně navrhování plošných spojů pomocí výpočetní techniky.

V současné době škola vyučuje následujícím oborům: ve čtyřletém maturitním studiu obory mechanik seřizovač – programátor CNC strojů, mechanik elektronik a management v elektronice – zaměření na logistiku v el. průmyslu. V tříletých oborech zakončených výučním listem jsou to elektrikář – slaboproud (elektromechanik), elektrikář – silnoproud, nástrojař a kuchař číšník. Poskytuje také dvouleté denní nástavbové studium pro žáky vyučené v oborech strojních a elektro.

Škola spolupracuje s více jak 40, vesměs moderními firmami. Žáci tak mohou využívat získané poznatky na odborných praxích u firem jak v České republice, tak i v zahraničí. Tento fakt výrazně ovlivňuje uplatnění žáků na pracovním trhu. Zahraniční odborné praxe probíhají pravidelně v Berlíně a v Drážďanech, nového partnera pro gastronomický obor získala škola v italském městě Reggio Emilia poblíž Scandiana.

„Za svou 60letou úspěšnou historii vychovala škola téměř 8.000 odborníků a má před sebou i dobrou perspektivu,“ je přesvědčený ředitel Ing. Čípek.