Program cestovatelského festivalu Rajbas Outdoor Kotlík 2008

5. listopadu 2008, ostatní, přečteno: 4872×

Festival filmů, setkání a dobrodružství RAJBAS * OUTDOOR * KOTLÍK oslaví letos desítku, a tak se pořadatelé snažili, aby se vám letošní program líbil. Festival se koná v Blansku ve dnech 21.-23. 11. 2008. Záštitu nad jeho konáním převzala starostka města Blanska PhDr. Jaroslava Králová.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

pátek 21. listopadu

Kino Blansko, Hybešova 6

výstava fotografií: KŘÍŽEM KRÁŽEM ASIÍ – Patrik Minář a Jiří Vyskočil

16.00 OKEM DOBRODRUHA, tři hodiny projekcí toho nejlepšího ze soutěže neprofesionálních filmů v délce do 15 minut

19.00 host STEVE L. LICHTAG představí svůj nový film ZAJATCI BÍLÉHO BOHA scénář: Tomáš Ryška a Steve L. Lichtag, ČR, režie: Steve L. Lichtag 2008, 52 min.
Český výzkumník Tomáš strávil v thajských a laoských horách téměř dva roky, aby se za každou cenu dopátral příčin křivd a násilí, která jsou na Akhajích a jejich dětech páchána. Dramatický dokument o malém horském etniku byl zpracován podle skutečné události.

Dělnický dům, Hybešova 1

18.00 ŠIFROVAČKA: MEGBOLONDUL – logická, strategická, týmová, interaktivní, outdoorová, noční hra .... cíl v 02.00 hodin!!! www.megbolondul.ic.cz Změna – start z Dělnického domu!

18.00 otvírá festivalová Černohorská pivnice a Papubar – skvělé pivo, jídlo za dobrou cenu, prostor pro volnou zábavu

20.00 malý sál: TRAVERZOVO PROMÍTANÍ, letos hlavně o skialpech: Michal Voráč doporučí skialpové túry v Rakousku, Marta Furdíková na Slovensku a navrch Michal Franta Nežerka přidá diashow o skialpu, lezení a všem kolem.

21.00 velký sál: ONDŘEJ RUML a T.O.P. Dream Company
Zpěvák, který si nedávno získal přízeň diváků televizní soutěže se představí spolu s dvanáctičlennou partou, která se inspiruje funky-soulovou hudbou. Jejich vzory jsou kapely, které svou energií a přístupem k hudbě uchvátily již několik generací: Tower of Power Earth a Wind and Fire ....

Moravský kras

19.00 a 22.00 RAJBAS PRAGULKA (Прoгулка) – zase do podzemí: Kdo se dříve přihlásí, ten jde – spíše leze, brodí, plazí... podrobněji zde v akcích na webu, nutno se přihlásit předem na pragulka@yahoo.com.

sobota 22. listopadu

Staré Blansko, Komenského ul.

9.00 LIMONÁDOVÝ GRENA BĚH do vrchu se zátěží (5kg soudek limonády GRENA) na trati Blansko – Hořice (start intervalově od 9.30)

Moravský kras

11.00 RAJBAS PRAGULKA (Прoгулка) – zase do podzemí: Kdo se dříve přihlásí, ten jde – spíše leze, brodí, plazí... podrobněji zde v akcích na webu, nutno se přihlásit předem na pragulka@yahoo.com.

Klub ULITA s čajovnou, B. Němcové 2A

WORSHOPY:

10.00 Marie Borkovcová: JE LIBO CVRČKA? ... kromě nesmyslných předsudků neexistuje ani jeden objektivní důvod, proč nejíst hmyz. Využití hmyzu jako potravy (odborně entomofagie) je běžnou záležitostí ve větší části světa – tedy až na ten náš „vyspělý“ Západ. Chutnali jste někdy cvrčka, švába či housenku? Poprvé to může být i zde.

12.00 Miroslav Jakeš: ZA PĚT MINUT ZMRZNE RUKA.... zkušenosti polárníka:
v roce 1993 jako první Čech došel pěšky na severní pól (na pólu celkem pětkrát), ale asi nejúctyhodnější je sólový přechod přes Grónsko z východu na západ, který v roce 1996 uskutečnil bez jakéhokoliv spojení a cizí pomoci.

Dělnický dům, Hybešova 1

výstava fotografií Jaroslava Cilera, člena Sdružení výtvarníků ČR: Hory blízké a vzdálené, Automobil versus veterán, Akt...

velký sál, od 13.00 hod.

projekce a besedy moderuje JIRKA DRAŽIL

TOM ROTH (ZO ČSS 6-19 Plánivy): KAČMA JAMA 2008 úspěšná speleoexpedice podpořená Expedičním fondem

JAN ŘÍHA: ELBRUS 5.642 m – další splněný sen nevidomého horolezce v rámci projektu „Schody do nebe“

KAREL VEJCHODSKÝ: 700 KM NAPŘÍČ BRAZÍLIÍ na paraglidingovém kluzáku.
Etapový bivakový přelet vyprahlé rovníkové Brazílie v místech, kde během celé cesty určitě nenarazíte na turistu.

JAROSLAV JINDRA: DAKAR, DOBRODRUŽSTVÍ S CEJCHEM SMRTI

RICHARD JARONĚK: ŽRALOK – PRÁVO ZABÍJET A PŘEŽÍT
Pod hladinu moří za oblíbenými žraloky společně se světově proslulým fotografem. Je právem označován za potápěče hazardéra?

LENKA KLICPEROVÁ: JAK ŽIJÍ NA CESTÁCH CESTOVATELKY?
Šéfredaktorka magazínu Lidé a Země pronikla do společnosti žen etiopských kmenů. Jak vypadá svět, který mužům zůstává skrytý? Jak by se měla žena připravovat na svou cestu? Šéfredaktorka magazínu Lidé a Země krátce po návratu z výpravy do nebezpečného Konga DR.

18.00 OKEM DOBRODRUHA – vyhlášení výsledků soutěže, předání cen, projekce oceněných snímků

19.15 VÁCLAV KOLÁŘ – biketrial „na vlastní voči“

19.30 Dodo Kopold: OD VELKÝCH STĚN DO VELKÝCH VÝŠEK
„...mal som 22 rokov, keď som sa zůčastnil na mojej prvej expedícii v Himálajach. Očarovali ma natoľko, že som sa tam vracal každy rok a vždy s novým cielom.“

21.00–02.00 CESTOVATELSKÁ TANCOVAČKA, hraje: TRNÍ

malý sál S2 – FILMÁK:

14.00 co se nevešlo do páteční projekce soutěže OKEM DOBRODRUHA v kině

15.00 Chcete také pomáhat? Můžete...

TOMÁŠ BERÁNEK: JAK SE ŽIJE V NEPÁLU

Nepál není jen nejvyšší pohoří světa s čarokrásnými horskými sceneriemi. Země zmítaná neuspokojivou politickou situací je domovem množství národů a kmenů, které žijí mnohdy ve velmi špatných životních podmínkách a zejména děti a ženy potřebují pomoc. Humanitární aktivity v zemi pod Himálajem vykonává sdružení Namasté Nepál (DCWC-CZ), o.s. www.namastenepal.cz

KAMILA HNYKOVÁ: JAK SE DOJÍ JAK a jak se staví škola po zanskarsku

V rámci českého projektu „Surya – sluneční škola pro Kargyak“ se díky pomoci českých i zahraničních dobrovolníků podařilo v letošním roce dokončit stavbu školy pro tibetské děti na severu indického Himálaje v oblasti Zanskar. Ve výšce 4200 m n. m., kde v zimě klesá teplota pod -30°C, bude třídy pro 60 dětí vyhřívat hlavně slunce (Surya). www.surya.cz.

16.00 BIOGRAF WW8: úspěšné filmy z outdoorových festivalů (bude upřesněno)

21.15 NaFEST ... cestou necestou – prezentace zážitků z cest účastníků soutěže

23.00 – 02.00 ROCKOTÉKA

neděle 23. listopadu

Kino Blansko, Hybešova 6

filmy a besedy s cestovateli a dobrodruhy uvádí Jirka Dražil

10.00
IVAN MACKERLE: CESTY ZA PŘÍŠERAMI A DOBRODRUŽSTVÍM

Nejnovější cesta českého záhadologa vedla do severní Indie. Svítící koule se objevují v kaňonu Punagiri. Zprávy, že lidožraví tygři už mimo rezervace nežijí, výpravu dovedly do pěkné šlamastiky. Na Srí Lance pátral po divokém muži Nittaewo i zpívajících rybách v laguně Batticaoly

ZDENĚK MOTYČKA: NEJNOVĚJŠÍ OBJEVY V AMATÉRSKÉ JESKYNI, nejdelším jeskynním systému v ČR

11.45 Vyhlášení výsledků a to nejlepší ze soutěže „NA FEST ... cestou necestou“

12.30 MAREK AUDY: BRÁNY DO ZTRACENÉHO SVĚTA: dva pohledy do venezuelských stolových hor – ve filmu TEPUY režiséra Pavla Barabáše a nad novou knihou Marka Audyho.
Díky nedostupnosti se zachovaly prehistorické formy života staré milióny let. V gigantickém labyrintu nejstarších hornin světa vyleptali kolonie bizarních organismů největší křemencovou jeskyni na světě. Skupina slovenských a českých speleologů se vydala na expedici do tohoto trezoru času. V mohutném podzemí odhalují ztracený svět. Najdou však jen více otázek než odpovědí...

BAMBUTI, režie Jan Popelka, Studio Audiovisual, 40 min., 2008
Alena Žákovská a Milan Daněk na nebezpečné cestě ve stopách antropologa Pavla Šebesty – Otce Pygmejů. Krutá válka se nevyhnula ani obyvatelům pralesa. Kongo DR zůstává zkorumpovanou zemí bez zákonů. Pygmejům Bambuti však zákony vládců nechybí. Žijí v souladu s přírodou a přirozeným řádem světa. Loví do sítí, putují po blátivých stezkách, tančí a zpívají...

HLINĚNÁ ŘEKA, režie Petr Kašpar, kamera Petr Kašpar, Honza Lásko, 29 min., 2008
…vše se může zvrtnout a z plavby v tajuplném údolí řeky Dinchiye se může stát pravé peklo, kde si každý sáhne na své dno. Lidská vůle vítězí nad vyčerpáním a člověk má jedinou touhu – dostat se domů.

15.15 Poslední pecka na závěr:
PLAVBY DO LEDOVÝCH MOŘÍ – RUDOLF KRAUTSCHNEIDER, dřevorubec, jachtař, dobrodruh, mořeplavec, stavitel lodí, spisovatel a dokumentarista...
S partou mladých lidí postavil repliku Magalhãesovy Victorie, plachetnici, která v letech 1998–2003 obeplula celý svět. Na lodi Polárka se opakovaně vydával do oblastí severního ledového oceánu na výzkum nejopuštěnějších oblastí. O svých cestách na lodích vyrobených svépomocí napsal desítku knih a natočil několik filmů. Pochází ze země bez moře a přesto se stal mořeplaveckou legendou. Jaký je Ruda dnes?

Další informace o festivalu najdete na www.festivalrajbas.cz.