Děti soutěžily o Zlatý @

16. prosince 2008, ostatní, přečteno: 4666×

První ročník soutěže základních znalostí výpočetní techniky a jejího ovládání uspořádal Dům dětí a mládeže Oblázek ve spolupráci s firmou FPO.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Právě firma FPO byla tím, kdo oslovil Blanku Kostkovou, ředitelku DDM Blansko, zda existuje soutěž v informatice. Potvrdilo se, že na okrese žádná soutěž podobného charakteru není. „Existuje bezpočet výtvarných, hudebních nebo sportovních soutěží, ale v počítačových dovednostech ne. Zkusili jsme proto zaplnit díru na trhu. Oslovili jsme 22 škol v okrese Blansko. Devět jich zareagovalo a zúčastnilo se soutěže. Celkem vyslali 24 soutěžících, kteří se ve dvojicích snažili získat hlavní cenu ‚Zlatý @‘,“ uvedla Blanka Kostková.

Firma FPO se orientuje na informační technologie a programy pro veřejnou správu a možnost práce s mládeží zvažuje již delší dobu. Po domluvě s ředitelkou DDM Blankou Kostkovou z toho vzešla tato soutěž. „Nejlepší naši pracovníci vzešli ze studentů vysokých škol. Pokud k počítačům povedeme už děti na základních školách, je pak možné lépe s nimi v tomto směru pracovat a rozvíjet dál jejich schopnosti,“ myslí si zástupce ředitele firmy Ing. Ivo Dobiášek.

soutěž ZLatý @

Dům dětí a mládeže poskytl pro vědomostní klání prostory, mobilní učebnu zase firma FPO. Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Zatímco úkol pro tu první byl celkem jednoduchý – zpracovat prezentaci v Power Pointu o rozsahu minimálně sedmi listů na téma Naše republika, potřebné materiály si vyhledat na internetu, výslednou práci uložit na určený disk a ústně ji obhájit, tak soutěžící ve druhé kategorii museli složit náročný test odborných znalostí z počítačové techniky. Některé z otázek šly skutečně do hloubky, ale kdo se chce seriozně věnovat výpočetní technice, musí znát i to, jak počítač funguje a co je v něm ukryto. Na test dostali všichni hodinu. Pak je čekala odborná část, v níž se hodnotila spíše tvůrčí práce než vědomosti.

soutěž ZLatý @

Blanka Kostková by ráda, aby byla soutěž zařazena mezi ty, které jsou oficiálně podporované ministerstvem. Tento první ročník ukázal, že je o ni opravdu zájem. Výsledky poslouží jako podklad pro podání žádosti. Ujme-li se soutěž, bylo by vhodné, aby měly děti kam postoupit. Uvažuje se proto o organizaci krajského kola.

VÝSLEDKY

I. kategorie

1. Vladimír Valenčík, ZŠ Lysice
1. Vít Zemánek, ZŠ Lysice
2. Martin Polák, ZŠ Erbenova Blansko
2. Jiří Kyzlink, ZŠ Erbenova Blansko
3. Karel Kocůrek, ZŠ Rájec-Jestřebí
3. Pavel Koupý, ZŠ Rájec-Jestřebí
4. Jakub Záboj, ZŠ Kunštát
4. Patrik Horák, ZŠ Kunštát

II. kategorie

1. Markéta Sedláková, Gymnázium Rájec-Jestřebí
1. Anna Skotáková, Gymnázium Rájec-Jestřebí
2. Jaroslav Páral, ZŠ Lysice
2. Eva Žáčková, ZŠ Lysice
3. Tereza Pavlíková, ZŠ Knínice
3. Nikola Pučálková, ZŠ Knínice
4.–8. Hana Venclů, ZŠ a MŠ Rájec-Jestřebí
4.–8. Josef Pokorný, ZŠ a MŠ Rájec-Jestřebí
4.–8. Radim Daněk, ZŠ Erbenova Blansko
4.–8. Jakub Ševčík, ZŠ Erbenova Blansko
4.–8. Michal Kala, ZŠ a MŠ Adamov
4.–8. Lukáš Čech, ZŠ a MŠ Adamov
4.–8. Jakub Řehoř, ZŠ Boskovice
4.–8. Tomáš Šíma, ZŠ Boskovice
4.–8. Kamila Petlachová, ZŠ Sloup
4.–8. Kateřina Skotáková, ZŠ Sloup