Deset let partnerství s polskou Legnicí

7. dubna 2010, ostatní, přečteno: 3220×

Polská Legnica je partnerským městem Blanska od roku 2000, kdy bylo uzavřeno u příležitosti oslav 95. výročí povýšení Blanska na město. Letos tedy oslaví 10 let trvání.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Město Legnica je důležité správní středisko, třetí největší město v Dolnoslezském vojvodství. Má 110.000 obyvatel a od Blanska je vzdáleno cca 300 km. Legnica na mapě.

Spolupráce mezi městy byla nejdříve uzavřena v oblasti školství, až poté byla přenesena na úroveň města. V současné době se rozvíjí zejména v oblasti kultury, umění a sportu. Blanenští umělci mají možnost účastnit se aktivně tamních akcí, např. Výtvarného sympozia. V rámci vzájemného sblížení obou spřátelených měst proběhly jak „Dny Blanska v Legnici“, tak i „Dny Legnice v Blansku“.

Legnica také obdržela diplom Evropské rady jako uznání vynaloženého úsilí k podpoře sjednocené Evropy, ale i další ocenění — Čestný diplom, vlajku i plaketu Rady Evropy. Partnerskými městy Legnice jsou Wuppertal (Německo) a Drohobycz (Ukrajina) a od roku 2006 francouzské město Roanne.

10 let Legnica – Blansko logo

Na letošek je v souvislosti s výročím naplánována řada akcí. Na přelomu května a června by Blansko měla navštívit oficiální delegace z Legnice, naopak delegace z Blanska odjede na pozvání prezidenta Legnice do Polska v září. Uskuteční se reciproční výstava fotografií – v Legnici fotografií Blanska a v Blansku zase fotografií města Legnice, aby se blanenští občané mohli seznámit s tím, jak naše partnerská města vypadají. V plánu jsou i výměny uměleckých souborů. Některý z legnických souborů vystoupí na historickém jarmarku, případně na Blanenském vítání sv. Martina. V Legnici se uskuteční vědomostní soutěž o znalostech partnerských měst pro děti a žáky škol mj. pod záštitou starostky města Blanska Jaroslavy Králové.

Legnica

„Nebude chybět ani výměna sportovců. Tradičně se hodně zapojují fotbalisté. Spolupráce probíhá úspěšně i na sportovním poli. Polští atleti se pravidelně účastní Půlmaratonu Moravským krasem, mladí fotbalisté zase přijíždí na mezinárodní fotbalový turnaj Memoriál Miroslava Krabičky nebo Memoriál Dana Němce. Naši mladí fotbalisté se zase v Polsku účastní Mikulášského turnaje. Ale registrujeme i zájem polského cyklistického kubu o navázání kontaktů v Blansku, což samozřejmě vítáme a budeme se snažit podporovat,“ vyjmenovává společné sportovní akce vedoucí odboru kancelář tajemníka Jiří Kučera.