Nemocnice Blansko obhájila certifikát ISO 9001

4. dubna 2010, ostatní, přečteno: 3908×

Nemocnici Blansko se podařilo po třech letech obhájit certifikát jakosti ISO 9001, který získala v roce 2006.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Získání či obhájení certifikátu je dlouhodobý proces a strategický záměr Nemocnice Blansko. Jeho získání zjednodušeně znamená, že všechny procesy v nemocnici po stránce preventivní, diagnostické a léčebné jsou zmonitorovány a nastaveny tak, aby splňovaly požadavky normy ISO 9001.

„Získat certifikát bylo náročné, ale myslím, že mnohem důležitější je udržet potřebnou kvalitu. Pro nás je úspěšné absolvování recertifikačního auditu a opětovné udělení certifikátu na další tři roky velký úspěch. Tím, že Nemocnice Blansko získala opakovaně tento certifikát, vlastně obhájila, že se řídí touto normou a tudíž je kvalita o pacienty na velmi vysoké úrovni,“ upozorňuje ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Předání certifikátu ISO 9001
Certifikát předala ředitelce Nemocnice Blansko Vladimíře Danihelkové (vlevo) na zasedání rady města starostka Jaroslava Králová.

Předmětem certifikace bylo poskytování diagnostické, léčebné a preventivní péče na oddělení nefrologie, interním oddělení, kožním oddělení, neurologickém oddělení, oddělení nukleární medicíny, plicním oddělení, radiodiagnostickém oddělení, oddělení rehabilitace a v ambulancích začleněných v těchto odděleních. Certifikována byla také realizace procesu laboratorních vyšetření a procesů v ambulancích psychologie, logopedie, ortopedie, chirurgie, ORL a onkologie. Stejně tak provoz lékárny, stravovacího provozu, proces řízení nemocnice a realizace odborných školení a workshopů.

Dalšími výhodami je kromě kvality péče také otázka bezpečnosti pacientů a  zaměstnanců. Certifikát rovněž vypovídá o prestižním postavení nemocnice. Deklaruje dosažení vysokých standardů ve zdravotní péči a poskytovaných službách. Nemocnice jej musí za tři roky opět obhájit. A bude dle výčtu výše obhajovat již kompletní provoz Nemocnice Blansko.

Neznamená to ale, že by si pracovníci mohli teď oddychnout. Kontrola probíhá průběžně. Každý rok probíhá tzv. dozorový audit, takže  auditoři jsou v nemocnici přítomni takřka permanentně. Nemůže se tedy stát, že by po třech letech přišla komise a našla zásadní nedostatky. Ty jsou řešeny už v průběhu zmíněných tří let.

Tímto ale snahy o zlepšování nekončí. Letos má Nemocnice Blansko v plánu získat akreditaci nemocnice podle Spojené akreditační komise (SAK), což je zase jiná certifikace, která prohlubuje dál kvalitu péče o pacienty.