V Blansku soutěžili vodicí psi pro nevidomé

23. dubna 2010, ostatní, přečteno: 5141×

Již posedmé se v Blansku setkali majitelé nepostradatelných pomocníků – vodicích psů. Zúčastnili se s nimi soutěže s názvem Cesta ve tmě.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

K soutěži bylo nakonec připuštěno 18 psů. Po uvítání a nezbytných organizačních informacích si každý vylosoval startovní číslo a vydal se na cestu plnou nástrah kolem náměstí Svobody. Nástrah nikoliv jen těch přirozených, ale i umělých překážek, kdy byly vyskládány jedna za druhou a zdálo se, že provést nevidomého člověka takovou změtí nastrčených tyčí či umělých patníků pes snad ani nemůže zvládnout.

nevidomí se psy při zahájení

Ale byl to jen dojem. Psi to zvládli a někteří bez nějaké výrazné chyby nebo zaváhání. První místo letos obhájila Světlana Kartusová, tentokráte se svým novým pejskem Plutem. Na druhém místě se umístila Helena Hádlerová, kterou věrně doprovází Alfi. Třetí místo si až do Českých Budějovic odvezla Petra Šulcová a její Kolja. 

vodicí pes vede nevidomého skrz překážky

„Myslím, že všichni byli v Blansku spokojeni. Vždyť není důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Pejsci dostali jeden po druhém perníkovou medaili. Všichni určitě do Blanska za rok přijedou zase,“ je přesvědčená organizátorka Marie Reková.