Dětský koutek MATÝSEK od září v novém

29. srpna 2010, ostatní, přečteno: 7113×

Mateřské centrum Dětský koutek MATÝSEK se o prázdninách stěhovalo do nových prostor v bývalé školce na ulici K. J. Mašky. Ty získalo do pronájmu od Města Blansko.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jakou náplň připravuje do nových prostor, na to se ptáme předsedkyně mateřského centra Mgr. Moniky Kubové.

Co nabízí mateřské centrum?

Je toho hodně, ale především je naším cílem poskytnout prostor pro setkávání rodičů na rodičovské dovolené, jehož důsledkem je podpora sociálního začleňování této skupiny občanů. Dále jsou to kurzy pro rodiče, sportovní i rukodělné kroužky pro děti, výuku jazyků, hlídání dětí i poradenství. 

Jak dlouho v Blansku působí?

Na počátku v říjnu 2008 byl pouze klub Matýsek se spoustou aktivit pro děti od narození do 6 roků. Ovšem po nepříjemné finanční zkušenosti s prvním nájmem bylo jasné, že i když jde o žádanou činnost, tak není možné finančně přežít především vysoký nájem. Proto v srpnu 2009 vzniklo občanské sdružení Dětský koutek Matýsek, o.s. jako mateřské centrum, které již je schopné lépe dosáhnout na finanční prostředky od Města Blansko, z různých fondů a snad i z EU. 

Takže důvod stěhování do nových prostor je především finanční?

Určitě ne. Původní prostory nebyly zcela vyhovující pro malé děti. Nové prostory na ulici K. J. Mašky jsou větší, ideální pro pohyb dětí. Rádi bychom za to poděkovali vedení města. Další poděkování si zaslouží maminky a tatínci, kteří nám pomáhají s úklidem a malováním. Momentálně se řeší potřebné formality, včetně menších stavebních úprav a od září zahájíme svoji pravidelnou činnost.

Co v nových prostorách nabídnete?

Především kurzy cvičení rodičů s dětmi, a to od 1 do 3 roků, dále novinkou je klub Mamánek pro maminky s dětmi od 6 týdnů do jednoho roku – nechodící, kde si budeme povídat, masírovat, zacvičíme si na míčích.

mateřské centrum Matýsek
Společné foto v nových prostorách po pátečním cvičení.

Budou mít svůj klub i tatínci? Přece jen, jinde už jej mají...

Pro ně jsme připravili tzv. „tátovy neděle“ – dopoledne mohou přijít a hrát si po svém. K dispozici bude velká autodráha! Součástí naší činnosti budou rovněž kurzy babymasáží, kde se maminky i tatínci (i budoucí) dozví, jak správně „hladit“ svoje děťátko.

Jak se v MC staráte o děti?

V jedné z místností se o děti v době nepřítomnosti rodičů postarají zdravotní sestřičky (hlídací služba – ve všední den od 7 do 16 hod. – stačí zavolat). Právě řešíme na hygieně pár menších problémů a po jejich odstranění budeme již poskytovat celodenní péči o děti od 1 do 3 roků. V podstatě takové malé jesličky.

Odpoledne jsou pak pro všechny připraveny lektorky různých zájmových kroužků – výtvarný, rytmicko-hudební, zpívání s kytarou, syntetický (rozvoj řeči, motoriky, flétna), angličtina a němčina, základy bojových sportů, základy gymnastiky a další.

A o dospělé?

Pro rodiče (ale i jiné „dospěláky“) jsou připraveny kurzy angličtiny rozdělené podle stupně pokročilosti, dále různé kurzy tvoření – dle aktuálního rozpisu na webu. Připravujeme také kurzy pro maminky, které se chystají po rodičovské dovolené do zaměstnání a trošku tápou, čím se budou zabývat – poradenství s psychology, osobnostní testy, využití kresby v poznávání osobnosti atd.

To vše se odehrává v těchto prostorách?

Většina akcí. Ale máme i jiné aktivity mimo klub. Jednou měsíčně si společně s dětmi zadovádíme v bazénu v lázních – vždy v sobotu od 16 do 17 hod. Připravujeme také různé vycházky, výlety, karnevaly apod.

O podzimních a jiných prázdninách máme pro děti od 3 do 8 roků od rána do odpoledne připravenou spoustu aktivit – jako příměstský tábor. Budeme stále průběžně připravovat různé akce, abychom co nejvíce naplnili volný čas rodičů s dětmi v Blansku i blízkém okolí. Jsme také připraveni zareagovat na nové náměty a připomínky.

A jak to vypadá v současnosti s klubem Matýsek?

Činnost klubu je docela bohatá, ale především bych ráda zmínila kurzy plavání rodičů a dětí v rehabilitačním bazénku v lázních v Blansku od 6 měsíců do 6 roků (k dispozici je jediný bazén v okrese vhodný již pro plavání miminek od 6 do 12 měsíců!) a v hotelu Panorama, plaveckou školu pro děti od 4 do 10 roků ve velkém bazénu v krytých lázních v Blansku a v neposlední řadě tenisovou školičku pro děti od 4 do 10 roků na ZŠ Salmova. Všechny kurzy začínají hned na začátku září. Také nově zajistíme hlídání dětí v rodinách. Vše najdete na www.klub-matysek.webnode.cz.

Jak se mohou rodiče do MC přihlásit?

Nejlépe napište na e-mailovou adresu klub-matysek@seznam.cz nebo zavolejte. Každý se k nám může přijít kdykoli podívat – v srpnu pouze v pátek dopoledne, když již probíhá cvičení rodičů a dětí a od září každý den dopoledne, ale přesto bychom rádi všechny pozvali na Den otevřených dveří, který se bude konat v úterý 5. října od 14 do 18 hod. Půjde o takové slavnostní velké zahájení, pro rodiče bude připravené drobné pohoštění, pro děti dárečky. Zde jim vše vysvětlíme a ukážeme.

Co vám ještě schází?

Hledáme lektorky cvičení rodičů a dětí, gymnastiky, hudebních kroužků, zpívání, bojových sportů – kromě cvičení rodičů a dětí vše pro děti od 2 do 6 roků. Také hledáme sponzory, kteří nám přispějí na provoz centra. Budeme rádi i za malý finanční dar. Více informací o mateřském centru najdete na www.detskykoutekmatysek.webnode.cz, případně je poskytnu na tel. 724 761 590.

Za rozhovor poděkoval Stanislav Mrázek.