Sedm desetiletí Jaromíra Nováka

18. září 2010, ostatní, přečteno: 4132×

Neděle 19. září 2010 je den, kdy oslaví v plné svěžesti a zdraví krásných 70 roků velký sportovec, dlouholetý sportovní funkcionář a náš velký kamarád Ing. Jaromír Novák.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Narodil se v jihočeském Veselí nad Lužnicí, městě ležícím v třeboňské pánvi, na soutoku řek Lužnice a Nežárky. Zde se, kromě školení docházky, prvních lásek a podobných životních momentů, které provází každého mladého člověka, seznámil také s tím „kulatým nesmyslem“, kterému se odborně říká kopací míč. A odtud se dostaneme k nejrozšířenějšímu sportu a jeho největší životní lásce – fotbalu.

Po fotbalových začátcích v oddílech svého rodného města se dostal do Písku, kde hrál 1. dorosteneckou ligu. V roce 1959 narukoval k vojenskému útvaru ve Vyškově a roku 1961 po ukončení vojenské služby se odstěhoval do Blanska. Zde ve fotbalovém umění pokračoval jako předstoper v TJ SPARTAK ČKD Blansko. I jeho zásluhou bylo, že se v témže roce poprvé v Blansku hrála divize. Ve fotbalovém oddílu TJ ČKD Blansko dlouhodobě působil nejen jako hráč, ale i 20 roků jako jeho kapitán. Po dobu 5 let též trénoval první mužstvo.

Jaromír Novák

Jistě třešničkou na dortu jeho fotbalové kariéry bylo památné utkání dne 17. 4. 1962, kdy na hřišti TJ ČKD sehrálo přátelské utkání před odletem do Chile naše národní mužstvo s domácími fotbalisty. Tehdy měl možnost nastoupit proti takovým fotbalovým velikánům, jako byl Masopust, Pluskal, Popluhár, Schroif, Štibrányi apod.

Za svou úspěšnou sportovní činnost byl několikrát vyhodnocen mezi nejlepšími sportovci okresu. Neopomenutelnou částí jeho sportovního života je též schopnost organizační a hlavně obětavost funkcionářská. V letech 1995–2008 působil v TJ ČKD jako její předseda; v současné době jako místopředseda. Významná je jeho činnost v komisi pro sport a tělovýchovu při MÚ Blansko. Svojí aktivní spoluprací s MÚ přispívá k rozvoji tělovýchovy pro veřejnost a mládež ve městě.

Svými zkušenostmi, způsoby jednání a vyjadřovacími schopnostmi přispívá též ke zklidnění „atmosféry“ a navození přátelské spolupráce s ostatními sportovními subjekty ve městě, zvláště pak s TJ ASK Blansko.

Na závěr Ti, Jaromíre, přejeme:

  • naději, protože v ní je síla,
  • štěstí, protože v něm je krása,
  • lásku nejbližších, protože bez ní je člověk sám

Ale ze všeho nejvíc Ti přejeme zdraví, protože bez něho není nic.

Hodně optimismu a fyzických i duševních sil, abys toho na poli sportovním ještě nejen mnoho vykonal, ale své zkušenosti též svým nástupcům předal.

Za TJ ČKD Blansko: Josef Hrazdíra, předseda KRK, Mgr. Michal Souček, předseda VV, za TJ ASK Blansko Josef Vrba.