Lidé formuláře z webu využívají

26. října 2010, ostatní, přečteno: 3408×

Přijít na úřad s již vyplněným formulářem a nezdržovat se tak až na místě je celkem snadné. Na internetových stránkách www.blansko.cz je ke stažení bezmála 150 nejpoužívanějších formulářů.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

www.blansko.cz/urad/106-formulare.php

Na stránkách nejsou umístěny úplně všechny formuláře. Některé musí lidé vyplnit na originálních výtiscích nebo jsou hodně specifické, a tak je není možné doma jednoduše vytisknout a vyplnit. Ale ty, které jsou přístupné dálkově, i tak pomáhají občanům zkrátit pobyt na úřadě a zrychlit vyřízení. Už jen např. díky tomu, když je ve formuláři uvedeno, jaké všechny náležitosti a doklady musí žadatel předložit.

Např. živnostenský úřad nabízí formuláře ke stažení jen ve formátu PDF. „Díky tomu jsou formuláře dostupné na webu totožné s formuláři našeho systému (ISRŽP). Občané je využívají až v 85 procentech,“ potvrzuje přínosnost těchto dokumentů na webu vedoucí odboru obecní živnostenský úřad Jaroslav Bárta.

Na dalších odborech to už tak vysoké procento využití není. „Z celkového počtu podaných formulářů na odbor ŠKOL je poměr formulářů vytisknutých z webu města asi 10 %. Ale pokud už si lidé přinesou vytištěný a vyplněný formulář, většinou jsou informovaní a znalí a jednání s nimi je věcné a přínosné,“ vyzdvihuje pozitiva tohoto systému Marcela Horáková z odboru školství, mládeže a tělovýchovy.

Naopak jako minimální hodnotí využití formulářů vedoucí odboru vnitřních věcí Radek Gajdošík. „Spíše funguje převzetí formuláře při osobní návstěvě pracoviště, využití dokumentů z webu je asi 5 %,“ odhaduje poměr vytištěných formulářů. 10% využití má oddělení dopravně správních agend, kde jsou jednoznačně nejoblíbenější formuláře registru vozidel. Problémy trochu působí, že formulář má standardně formát A3 a je přehnutý, kdežto z internetu je na čtyři strany A4. Stane se tak, že lidé vyplní třeba jen první stranu a zbytek pak vyplňují stejně až dodatečně na úřadě. A nebo si vytisknou jen první stránku formuláře. Má-li formulář více stran, lidé jej nevnímají jako jeden celek.

Nejvíce formulářů má jednoznačně odbor stavební úřad. Zde si tuto službu pochvalují. Především stavebníci, kteří mají přístup na internet, této služby využívají. Vytištěný formulář z webu si přinesou až ve třetině případů. Nejvíce jsou to územní rozhodnutí, stavební povolení, ohlášení stavby a územní souhlas.

Ze zkušeností úředníků vyplývá, že lidé někdy neví, kde mají formuláře hledat. Ale takových telefonátů zaznamenají jen pár do měsíce a není problém je na správnou stránku navést. Dostanou se na ni na dvě kliknutí. Na hlavní stránce www.blansko.cz stačí kliknout v menu na „Městský úřad“ a tam již najdou v menu odkaz „formuláře“ vedoucí na stránku se všemi dostupnými formuláři. Ty jsou navíc, pokud to jejich povaha umožňuje, zveřejněny v několika formátech, přičemž ke každému z nich existují prohlížeče dostupné zdarma.