Den otevřených dveří na Salmovce netradičně

27. listopadu 2010, ostatní, přečteno: 3047×

Pro den otevřených dveří jsme letos zvolili 17. listopad. Možná to některé čtenáře překvapí, vždyť tento den je státním svátkem a to jsou školy zavřené a žáci i učitelé tráví čas jiným způsobem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

I když se při přípravách objevovaly určité pochybnosti: Není to příliš odvážné? Bude mít někdo zájem? Přijde se vůbec někdo podívat? – riskli jsme to.

A vyplatilo se! Průběh celého dopoledne vyvrátil naše obavy a potvrdil, že tento krok byl správný a práce těch, kdo se na přípravě podíleli – učitelů i žáků školy – nebyla marná.

Přišlo přes dvacet budoucích prvňáčků se svými rodiči, stávající žáci prvního stupně, kteří se zajímali o to, co je čeká na druhém stupni, přišli se podívat i druhostupňoví, protože i oni chtějí vědět, co je čeká ve vyšších ročnících. Celkový počet lidí, kteří navštívili v tento den naši školu, se blíží ke stovce.

ZŠ Salmova, pokusy s elektronikou

Všichni si mohli prohlédnout celou budovu, kterou je provedla děvčata z osmé a deváté třídy. A nejenom prohlédnout. Učitelé se žáky připravili v odborných učebnách jednoduché pokusy z fyziky, chemie, biologie, pak si současní i budoucí žáci mohli zařádit v tělocvičně, vyzkoušet práci s interaktivní tabulí.

V jedné z našich dvou počítačových učeben si ti nejmenší kreslili na počítačích a ti větší si vyzkoušeli práci s výukovými programy. V  učebně hudební výchovy si zahráli na klavír či metalofon, nahlédli i do běžných a jazykových učeben. V nově zrekonstruované cvičné kuchyni bylo pro všechny návštěvníky na závěr připraveno malé občerstvení.

I když bylo toto dopoledne pro učitele a žáky hodně náročné, těší nás, že reakce rodičů byly velmi příznivé a že se jim akce líbila.

Tomáš Barták
ZŠ Salmova