Blansko se zapojí do projektu Dům přírody Moravského krasu

25. ledna 2011, ostatní, přečteno: 5105×

Návštěvnické středisko Dům přírody Moravského krasu vzniká na místě stávajících nemovitostí, které jsou ve vlastnictví státu a spravuje je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Návštěvníkům nabídne komplexní informace o Moravském krasu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Lokality Skalní mlýn a propast Macocha jsou místa, do kterých směřuje většina návštěvníků Moravského krasu. Roční návštěvnost okolí Skalního mlýna se odhaduje na více než 300 tisíc turistů. Cílem nového návštěvnického střediska je doplnit chybějící nabídku pro návštěvníky CHKO Moravský kras, usměrnit turistický ruch, zajistit odpovídající sociální zázemí a především informovat o přírodních, historických a kulturních hodnotách a ochraně přírody a krajiny.

Plány na vybudování návštěvnického střediska a rekonstrukci zdejších objektů existují od roku 1992. Bude to první Dům přírody na jižní Moravě. Za bezmála 100 milionů korun nabídne mapy chráněného území, informace o jeskyních i o tom, v čem je Moravský kras unikátní, jeho vznik a proč je potřeba tuto lokalitu chránit. Stálá expozice v Domě přírody bude zaměřena na problematiku ochrany přírody, přírodní a historické zajímavosti Moravského krasu a Drahanské vrchoviny. Informovat bude nejen o Moravském krasu, ale i navazujícím území. Návštěvníci se tak dozví i o dalších zajímavých místech v regionu.

dům přírody
Vizualizace: projekt P. P. Architects s.r.o. Brno.

Nyní se řeší zajištění provozu domu. Agentura ochrany přírody na to nemá dostatek prostředků a nemůže expozici provozovat. Postarat se o to má obecně prospěšná společnost složená z obcí a podnikatelů. Do ní se již zapojila mnohá města a obce z regionu, mezi nimi i Blansko. Rada města Blanska schválila zapojení se do tohoto projektu formou členství v obecně prospěšné společnosti a ročního finančního příspěvku na provoz „Domu přírody Moravského krasu“ ve výši 20.000 Kč a tuto investici následně posvětilo zastupitelstvo.

„O termínu stavby ještě není definitivně rozhodnuto. Je domluveno založení obecně prospěšné společnosti, která má budovu provozovat. Zatím máme osm partnerů, mezi kterými jsou jak města a obce, tak i podnikatelé – např. Společnost pro Moravský kras, a. s., Město Blansko, Mikroregion Časnýř, Spolek pro rozvoj venkova Moravský kras, Mendelovu univerzitu – ŠLP Křtiny a další,“ vyjmenovává vedoucí Správy CHKO Moravský kras Leoš Štefka.

dům přírody

Provoz domu vyjde na více jak dva miliony korun ročně. Tato částka je zajištěna příspěvky od výše zmíněných organizací a příspěvky Správy jeskyní Moravského krasu i od Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Část financí na provoz vydělá i samotný dům. Pokračují i jednání s dalšími potencionálními partnery.

Investorem stavby je Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. Stavba má přislíbenou dotaci 90 % z Operačního programu životní prostředí. Stavební povolení je zajištěno, fond projekt akceptoval. „Do konce ledna předložíme na ministerstvu životního prostředí informace o zajištění provozu. Vzhledem k tomu, že je zajištěno financování i provoz budovy, obce i podnikatelé mají zájem se podílet, očekávám rozhodnutí kladné,“ věří Štefka v úspěšné vyřízení žádosti.