Zahájení turistické sezony 2011 se blíží doslova kosmickou rychlostí!

14. března 2011, ostatní, přečteno: 4630×

Slavnostní zahájení turistické sezony v destinaci Moravský kras a okolí, které mají první dubnovou neděli už tradičně v režii města Blansko, Boskovice a Pivovar Černá Hora, se pokaždé odehrává ve znamení dobré nálady, dobrého pití a dobré muziky.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

 A k tomu vždy patří ještě špetka recese. Ani letošní ročník, který proběhne v areálu černohorského pivovaru 3. dubna 2011 nechce být výjimkou.

Zahájení turistické sezony 2011
se blíží doslova kosmickou rychlostí
aneb
Nesmírná odysea do hvězdné dálky


plakát akce v PDF
Plakát v PDF ke stažení

Jaro se blíží mílovými kroky a za dveřmi je nová turistická sezona. Kam jinam se vydat na svůj první jarní výlet než do kraje ponorných řek a bílých skal, zajímavých památek, ale také skvělého černohorského piva – do Moravského krasu. Tato výzva bude v tento den platit nejen pro všechny pozemšťany, ale i pro návštěvníky z jiných planet!

Zahájení budou předcházet turistické pochody se startem v Blansku a Boskovicích,  které zavedou kroky a kola účastníků do Černé Hory, aby se zde mohli na nádvoří pivovaru zúčastnit bohatého kulturního programu a ve 14 hodin slavnostního zahájení nové turistické sezony a symbolického zakrojení do prvního letošního turistického salámu.

Je také nepsaným pravidlem, že součástí této stále oblíbenější akce je vždy pokus o nový český rekord v netradiční disciplině. Ani letošek nebude výjimkou a organizátoři hodlají během akce vytvořit za dohledu komisaře z agentury Dobrý den z Pelhřimova rekord v nové velmi atraktivní turistické disciplině, a to v počtu vesmírných turistů.

Přesný popis rekordní disciplíny byl dohodnut s Agenturou Dobrý den:

Cílem je shromáždit na uzavřeném nádvoří černohorského pivovaru v jednom okamžiku co nejvíc vesmírných turistů. U hlavního vstupu do nádvoří Pivovaru Černá Hora bude od 12.00 do 14.00 h započítán každý, kdo prokáže že je pravým vesmírným turistou. Vesmírná turistika je buď outcomingová, tj. ze Země do vesmíru, a v tom případě musí mít každý takový vesmírný turista s sebou raketu (tj. libovolný předmět, který se nazývá raketa – tenisová raketa, model kosmické rakety, raketa ze zábavné pyrotechniky) nebo je vesmírná turistika incomingová, a v tom případě každý návštěvník z jiné planety musí mít s sebou talíř (porcelánový, frisbee, hračka létající talíř).

„Vesmírné turisty“ s  nejoriginálnějšími raketami a talíři odměníme. Vítány budou také osoby, které jakožto návštěvníci z jiných světů zvolí i stylový intergalaktický vzhled nebo oděv. Oděv ani vzhled však součástí rekordu nebudou, pouze mohou účastníku dopomoci ke zvláštní odměně od pořadatelů.

A proč právě tento rekord?

Máme za to, že náš region muže být zajímavý nejen pro návštěvníky z domova a z ciziny, ale třeba také z jiných světů. A naopak, kde jinde se před cestou na jiné planety posilnit, než v pivovaru. Zároveň tím ale chceme seriózně připomenout, že v našem regionu je spousta turistických zajímavostí, které opravdu stojí za návštěvu.

Rovněž tím chceme jako obvykle vzdát poctu Kašparu Krásovi Blanenskému. V roce 1902 se totiž náš velikán během své cesty do Francie zúčastnil natáčení slavného Meliésova fantastického filmu Cesta na měsíc, kde údajně ztvárnil postavu jednoho se Selenitů – bájných obyvatel Měsíce, kterého si šestice astronomů přivezla z výpravy zpět na Zemi. Stal se tak vlastně prvním incomingovým vesmírným turistou v dějinách.

Turistické pochody do Pivovaru Černá Hora

Start z Blanska bude mezi 8. a 10. hodinou na zámku a po obvyklých trasách:

9 km – Hořice – Jedle – Černá Hora
12 km – Blansko zámek – Hořice – Jedle – Černá Hora
25 km – Blansko zámek – Bukovec – Milonice – Újezd u Černé Hory – Lubě – Žernovník – Černá Hora

Pro ty, kteří se chtějí vydat po 9 km dlouhé trase Hořice – Jedle – Černá Hora, zde bude opět možnost výjezdu na Hořice autobusem. Odjezdy autobusu v 8.30, 9.00 a 9.30 h z parkoviště nad bowlingem.

PROGRAM NA NÁDVOŘÍ PIVOVARU

12.00–14.00 h – sčítání osob pro vytvoření rekordu „Nejvíce vesmírných turistů“
(prokázat se jako vesmírný turista lze libovolnou raketou nebo talířem)

  • v průběhu sčítání bude hrát kapela Prakl
  • doprovodný program pro děti
  • prezentace prací malíře a karikaturisty Lubomíra Vaňka
  • vystoupení žáků ZUŠ Olešnice

od 14.00 h slavnostní zahájení turistické sezony, prezentace nového turistického portálu www.blanensko.cz a nových propagačních produktů MAS Boskovicko plus, vyhlášení výsledků rekordního pokusu

od 16.00 h rozvoz účastníků autobusy na vlakové nádraží Rájec-Jestřebí

Účastníky akce čeká posezení v příjemném prostředí, pohoštění, prezentace turistických zajímavostí z Blanenska a Boskovicka, losování o zajímavé ceny a také soutěž o nejoriginálnější raketu nebo talíř. Bližší informace o akci v Blanenské informační kanceláři Blanka.