Ostatky na Těchově a na Obůrce 2013

13. února 2013, okolní obce, přečteno: 4272×

Sobota 9. února patřila na Těchově i na Obůrce ostatkovým průvodům. Do ulic se v každé  obcí vydalo kolem půl sta maškar a postupně obcházely jeden dům vedle druhého.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Na Těchově si letos zvolili téma „cirkus“ a jak dodává principál Josef Vylášek, chvílemi to cirkus byl. Jedlo se a pilo, zejména zkapalněné ovoce, hlavně slivovice. K místním cirkusákům z řad hasičů, jako pořadatelů se přidávali i další, až se ostatkového průvodu zúčastnilo celkem 52 masek a s nimi další 4, jako nezbytný doprovod nebo servis.

„Jsme rádi, že se nám podařilo sehnat harmonikáře. Je to mladý kluk, ale šikovný. Ono sehnat v tomto termínu harmonikáře není jen tak, a ti starší ani celý den nevydrží,“ chválil si doprovod masek Josef Vylášek.

Na pozvání stárků se občané Těchova sešli večer v kulturním domě, kde následoval taneční rej a konzumace všeho, co bylo po obci během odpoledne posbíráno. Část byla dána také do tomboly, takže se mohlo stát, že si někdo odnesl jako výhru lahev, kterou sám do před půl dnem vložil maškarám do koše.

Fotografie z Těchova

masopust na Těchově

masopust na Těchově

masopust na Těchově

masopust na Těchově

masopust na Těchově

masopust na Těchově

Podobný průběh  má masopust i na Obůrce. Zde začínal o něco později, průvod vycházel z restaurace Veranda až kolem druhé hodiny. Za doprovodu hasičského vozu s reproduktory na jeho střeše procházel pomalu průvod obcí.

Ani zde neměli o masky nouzi. „Na focení na začátku nás bylo asi šedesát,“ práskl vozembouchem velitel hasičů Jaroslav Wutka. Do jednoho domu po druhém tak vstupovali trpaslíci, kovbojové, mrtvoly či nezbedná kamna, aby získali příspěvek, který na konci bude buď propit, nebo si za něj hasiči koupí nové hadice. Podle toho, co se podaří dřív.

Fotografie z Obůrky

masopust na Obůrce

masopust na Obůrce

masopust na Obůrce

masopust na Obůrce

masopust na Obůrce

masopust na Obůrce

Období masopustu je časem veselým a tuto tradici nejvíce udržují právě v těchto dvou blanenských městských částech. Teď nastává období půstu, které trvá až do Velikonoc, jež letos připadají na apríl, tedy na pondělí 1. dubna.

Přečtěte si, co o masopustu, postním období a velikonočních svátcích říká farář Jiří Kaňa.