Scandiano: Hry napříč kontinenty a staletími

9. května 2013, ostatní, přečteno: 2781×

Ve dnech 24.-29.4.2013 zástupci města Blanska reprezentovali v italském Scandianu naše město v rámci své účasti na projektu KYTE: Kreative Youth in a Tolerant Europe (Kreativní mládež v tolerantní Evropě).

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Po delší přestávce ve vedení partnerských vztahů mezi městy Blanskem a italským Scandianem došlo v závěru měsíce dubna ve Scandianu k setkání obou měst v rámci projektu KYTE, na kterém naše město přijalo účast.

Ústředním tématem projektu byla kreativita, hry a jejich význam v každodenním životě, ať už hovoříme o hrách dětských nebo hrách, ze kterých se postupně vyvinuly četné sportovní disciplíny. Ve Scandianu se u této příležitosti sjeli zástupci nejen jeho partnerských měst, ale i lidé z mnoha dalších zemí Evropy.

Kromě starosty Blanska Ing. Lubomíra Toufara naše město reprezentovala i Mgr. Eva Nečasová, ředitelka Muzea Blansko, se svým zajímavým vystoupením na téma Hry, příběhy, pohádky a pověsti a jejich propojení s uměleckou litinou, jejíž výroba je pro náš kraj typická. Blansko mohlo také představit 15 výtvarných prací žáků Základní speciální školy Žižkova, o kterých v průběhu vernisáže pohovořily jednak ředitelka školy Mgr. Ludmila Konopková a dále i paní učitelka Marika Zouharová, arteterapeutka. Výstavní prostor v rámci pevnosti Rocca dei Boiardo dokreslila další tvůrčí činnost, a to zdobení perníčků v podání studentek SOŠ a SOU Blansko pod vedením jejich učitelky odborného výcviku paní Markéty Sedláčkové.

Delegace ve Scandianu

Kromě festivalu samotného, v jehož rámci proběhla nejen konference na téma „Hry napříč kontinenty a staletími“, ale i zajímavé workshopy, hry a představení, byl pro zúčastněné připraven také doprovodný program jako např. návštěva přímořského města Cervia, kde právě probíhala Drakiáda za účasti profesionálních tvůrců draků z celého světa, návštěva okresního města Reggio Emilia nebo exkurze do výrobny tradičního balzamikového octa.

cervia – solivar

Pobytu ve Scandianu využil i starosta města Ing. Toufar k účasti na oficiální schůzce zástupců obou našich partnerských měst. Italským protějškem mu byl pan Gianluca Manelli, místostarosta Scandiana.:

Pane starosto, vracíte se z návštěvy Scandiana, tedy posledniho partnerského města, které jste dosud neměl možnost osobně poznat. Jaké jsou vaše pocity, dojmy, zážitky, jak na vás zapůsobilo?
Město na mě zapůsobilo pozitivně, řekl bych, že je to přirozené. Naše města jsou na tom zhruba stejně co do počtu obyvatel a je to také naše nejstarší partnerské město. My jsme se zúčastnili akce, kterou uspořádali naši italští přátelé na základě evropského projektu, společně s ostatními delegacemi nejen z partnerských měst Scandiana, ale i z různých států Evropy.“

Kromě bohatého doprovodného programu jste se také zúčastnil oficiální schůzky zástupců měst, ale i družebních výborů, které fungují v rámci mezinárodní spolupráce mezi oběma městy. Jak byste shrnul výsledky tohoto jednání, jakým směrem by se vztahy měly do budoucna vyvíjet?
„My jsme tam jeli s představou, že bychom rádi pokračovali ve standardních výměnách, na které jsme byli doposud zvyklí. Poslední dobou však tyto výměny přestaly fungovat, Scandiano se neúčastnilo akcí, na které jsme jeho zástupce zvali, tudíž i z naší strany došlo k jakémusi útlumu, ze kterého jsme neměli radost. To byl také hlavní důvod k tomu, abychom iniciovali toto oficiální setkání a řekli si, jak hodláme nadále situaci řešit. Na základě této téměř dvouhodinové debaty musím konstatovat, že jediným smysluplným dalším krokem bude ta skutečnost, že se budeme také snažit proniknout do těchto evropských projektů, abychom se dostali na parketu Scandiana i dalších měst a mohli s nimi spolupracovat. Důležitým zjištěním pro nás bylo, že ve Scandianu mohou všechny akce tohoto druhu finacovat pouze ze zdrojů v rámci projektů EU, protože na klasické výměny jednoduše nemají prostředky z rozpočtu města.“

Myslíte si, že do těchto projektů by se mohla v budoucnosti zapojit i naše další partnerská města?
Myslím si, že by to neměl být problém. Když to funguje ve Scandianu s jeho partnerskými i jinými městy, tak nevidím důvod, proč by to nemohlo fungovat i u nás.

Jaká bude podle vás nejbližší akce, na které by se mohl otestovat tento nový způsob vedení partnerských vztahů?
„Nejbližší by mělo být setkání u příležitosti 50. výročí našeho partnerství. Navrhli jsme italské straně uspořádat v rámci jednoho z evropských projektů  setkání ve Scandianu v roce 2014 a rok poté v Blansku, které bude v roce 2015 slavit 110. výročí povýšení na město. Teď je třeba se zamyslet nad tématem, které by obě akce sjednotilo.

Domníváte se tedy, že schůzka mezi oběma městy splnila svůj účel?
Určitě ano. Kdybychom tam nejeli, tak máme pocit, že italská strana nemá jednoduše zájem nadále udržovat styky s Blanskem. Tam jsme si otevřeně řekli, kde jsou ty pravé důvody našich ‚zamrzlých‘ vztahů, vše jsme si vysvětlili a já pevně věřím, že na základě toho, co nám tam představili, najdeme společná řešení.“

Za rozhovor poděkovala Jana Navrátilová