Blansko jedním z účastníků EuNet semináře v italském Scandianu

21. června 2013, ostatní, přečteno: 3591×

Město Blansko se zúčastnilo ve dnech 27.-30.5.2013 třetího ročníku mezinárodního EuNet semináře, který se uskutečnil v rámci programu SERN v partnerském městě Scandianu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Program SERN se zabývá problémy trvalého hospodářského a sociálního rozvoje s cílem identifikovat nejlepší způsoby, jak využít Strukturální fondy EU. Hlavní spolupráce v tomto případě probíhá mezi Itálií a Německem. K těmto zemím se postupně přidávají i další zainteresovaná města a regiony, které se snaží předat si během svých setkání co nejvíce zkušeností o možnostech čerpání finančních prostředků v rámci různých projektů z oblasti kultury, školství, sportu, turismu, vztahů mezi seniory a juniory, problematiky regionálních produktů apod.

Město Blansko bylo přizváno na tuto konferenci následně po nedávno uskutečněném setkání zástupců vedení obou partnerských měst Ing. Lubomíra Toufara, blanenského starosty, a Gian L. Manelliho, místostarosty Scandiana, kteří se dohodli na tom, že město Blansko se bude do budoucna účastnit projektů EU v rámci spolupráce mezi oběma městy, případně i dalšími zainteresovanými institucemi.

EuNet ve Scandianu

Jako zástupkyně našeho města byla na tento mezinárodní seminář vyslána Bc. Iva Kratochvílová, pracovnice odboru kancelář tajemníka a místopředsedkyně Komise pro zahraniční styky:
„Této akce se zúčastnilo na 40 účastníků z Itálie, Švédska, Německa, Chorvatska a Polska. Jednotlivé země měly možnost prezentovat jakým způsobem se právě ta či ona země zapojuje do různých projektů EU, jaké jsou výhody, ale i úskalí těchto projektů, do jaké míry se do nich zapojují města a jak neveřejné instituce. Každý z účastníků na to měl jiný názor, obecně je však zájmem a hlavním cílem získat především co nejvíce neziskových organizací, které by v rámci těchto různorodých projektů měly sehrát hlavní úlohu za podpory města, říká Bc. Kratochvílová a dodává: „Nejčastějším problémem, na který naráží v mnoha městech, je zejména jazyková bariéra. Angličtina je v tomto případě mnohdy nevyhnutelná. Nicméně už tento fakt může být námětem pro projekt, který by se například věnoval jazykovému vzdělávání především seniorů.“

Jaké projekty tedy čekají v nejbližší době konkrétně město Blansko?
„Jak již vyplynulo ze setkání zástupců vedení Blanska a Scandiana, naším prvotním úkolem teď bude příprava na oslavy 50. výročí partnerství s italským partnerským městem. V roce 2014 proběhnou oslavy ve Scandianu a následující rok pak u nás v Blansku. Již teď mezi námi probíhají jednání, která by měla v první fázi vést k nalezení ústředního tématu, a tím pádem i zvolení nejvhodnějšího projektu EU pro tuto příležitost. Naším cílem je zapojit i ostatní partnerská města, což je často podmínkou pro možnost čerpání dotace.“

Za rozhovor poděkovala Jana Navrátilová