Máte rádi výzvy? Zdokumentujte svou cestu na festival a vyhrajte v soutěži NaFest!

11. října 2013, ostatní, přečteno: 3207×

Festival filmů setkání a dobrodružství Rajbas provází několik zajímavých soutěží. Jedna z nich má název NaFest a je určena všem, kdo se rádi baví, milují recesi, chtějí dosáhnout nějakého sportovního výkonu, natočí nebo nafotí svoji cestu na festival a vtipně ji pak prezentují před publikem. O soutěži si povídám s jejím organizátorem Vladimírem Rosomákem Kučerou.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Článek měl omezenou platnost.
Informace v něm uvedené nemusí být již aktuální.

Moc se po outdoorových festivalech nepohybuji, ale přijde mně, že soutěž NaFest při festivalu Rajbas je jedinečná. Aspoň jsem nenašel jí podobnou.

„Jedinečná“ je v každém případě a popravdě o její alternativně resp. „napodobenině“ jsem nikdy neslyšel, i když se přiznám, že ani já jiné festivaly moc nenavštěvuji. Posledních pár let žiji spíš pro ten náš a myslím si, že se od ostatních tak trochu liší. Není striktně vymezený jenom pro outdoor nebo pro nějaké ultra nadšence pro sport a adrenalin, ale je otevřený „normální“ blanenské veřejnosti a svým nekomerčním způsobem umožňuje, aby každý nahlédl pod pokličku toho, co se dá dělat a našel si pro sebe případnou inspiraci..

Když hledáme s Danym náměty, co bychom mohli představit publiku, říkám, pojďme ten festival dělat víc pro lidi, tak aby se nemuseli jen dívat, ale mohli to vzít jako návod pro svůj vlastní život – inspirujme a ukazujme vzory – osobnosti, nejlépe z Blanenska a blízkého okolí.

Jaká je podstata filmové soutěže NaFest?

Musím vás opravit, soutěž NaFest není primárně filmová. Filmová soutěž v rámci festivalu se jmenuje Okem dobrodruha a ta je vyloženě o filmech a natáčení. Má svou porotu i delší tradici v rámci festivalu než NaFest a je zaměřena na autorská díla, zatímco NaFest prapůvodně vznikl jako „dokumentární rallye“ s motem „Z cest necest na fest“ nebo „Cestou necestou na fest“, tedy na náš festival.

Bylo to o tom, že když už jedu na festival a strávím nějaký čas tou cestou, tak festival nemusí začít při placení vstupného, hned nějakým negativním zážitkem, že vás připraví o nějaký obolus na vstupu, ale může být velká legrace už cestou na „fesťák“. Zpravidla vyhodnocujeme nejvzdálenějšího účastníka, tak zábava může být i po mnoho kilometrů.

O čem tedy soutěž je, co porota hodnotí?

Je šest hodnotících kritérií. Propagace Rajbasu a NaFestu, vtip a zábava, originalita nápadu, sportovní výkon, kvalita zpracování a kvalita prezentace. To vše vyváženě namixované. Chceme, aby se lidi bavili. Je to taková třešinka na dortu, protože vlastní  promítání soutěžních snímku NaFEST je posledním bodem sobotního programu na hlavní scéně.

Skupiny mezi sebou soutěží a snaží se zaujmout. Už jsme viděli i 3D animace a kompletní počítačovou grafiku a témata začínají jít docela do hloubky. Snažíme se to trošku „tlumit“- právě kvůli „střetu zájmů“ s Okem dobrodruha. Svou kvalitou či žánrovou náplní již některé snímky mohou konkurovat – což ale není cílem.

Chtěli bychom, aby to bylo jednoduché, aby to mohl natočit kdokoliv. V podstatě na mobil. Vlastně to vůbec nemusí být natočené. Jedním z pravidel je, že prezentace nesmí trvat déle jak 15 minut a hodnotí se to, jak si protagonista vše uvede a jakou kolem toho udělá show. Takže to mohou být i fotky, třeba z mobilu po cestě, doprovázené vlastním komentářem.

Nemáte o příspěvky nouzi?

Nejsilnější účast byla v roce 2010 a loni, kdy soutěžilo pět skupin. Průměr tipuji na 3,5 snímku, což mě nenechává úplně klidným, protože to může skončit u jednoho a to by byla ostuda.

Co už jste viděli? Zmiňme nějakou inspiraci pro případné zájemce.

Dnes už je většina soutěžících z Blanska, ale pamatuji se na jeden z prvních NaFestů, který vyhrál Jirka Jedinák s přítelkyní a ti přijeli ze Slovenska na kole. V podstatě to pojali jako etnografický výlet ze Slovenska do Čech. Najeli určitě stovky kilometrů.

Pamatuji účastníky, kteří zasáhli do soutěže jen jednou. Staří borci, kteří zkonstruovali kolo s opačným řízením a to byl podle mě zrovna ten námět, který do NaFestu patří. To bylo o cestě na festival.

Líbila se mně i Cesta z Blanska do Blanska. Divácky to bohužel tolik neuspělo, ale podle mě skvělý nápad, jednoduchá realizace a luxusní sportovní výkon, kdy kluci ušli odhadem 80–100 km. Bylo to jen dva dny před začátkem festivalu.

otroci přišli na festival
V roce 2009 se kluci jako otroci spoutali řetězem a z Brna takto dojeli na festival. Na fotografii již bez řetězu slaví nabytou svobodu.

Když začnu od nejjednodušších, tak třeba příjezd na běžkách nebo lyžích po asfaltu odněkud do Blanska, příjezd na monocyklu. Měli jsme tady dokutálení v obří pneumatice ze Skaláku na čas. Soutěžily dva týmy. Uvnitř pneumatiky byl člověk a střídali se.

Nebo jednou kluci doputovali v nákupních košících. Měli jsme zde několikrát sjezd Svitavy jak po proudu, tak proti proudu, kdy kluci jako Burlaci táhli Lenina v rakvi z Adamova. Jindy zase kluci zkonstruovali auto z papírových imitací a nádražáckého vozíku a objeli s ním virtuálně svět. To byl také jeden z vítězných snímků.

Ta samá skupina sem prolezla nejdelší a nejhlubší jeskyní, která samozřejmě neexistuje, když začali v Myší díře na hlavním nádraží v Brně a natočili snímek, v němž se jim spletitým jeskyním systémem podařilo dorazit až do Blanska a v průběhu promítání jednoho z přednášejících vylezli zpoza pódia za rytmu muziky Indiana Jones. Ale to už byl poměrně extrém.

Jsou příspěvky více o sportovním výkonu nebo o zábavě?

Časem se náměty i příspěvky vyvíjely. NaFest má letos již devět let. Za ty roky se z těch rádoby sportovních výkonů stalo několik frakcí. Kvůli tomu se vyvíjela i pravidla, protože z volné zábavy se stala soutěž.

Posledních pět šest let je to hlavně o vtipu a humoru. Ze čtyř snímků je dnes maximálně jeden primárně o sportu. Spíš je to legrace nebo se tam na sport hraje. Může to být výzva pro zdejší sportovní kluby jestli to nechtějí pojmout napůl jako recesi a napůl jako sportovní výkon. Určitě to je přípustné a uvítáme to.

Důležitá je autentičnost, kdy chceme, aby to nebylo moc umělé. Tedy je potřeba zaznamenat vše včetně dojezdu na festival.

Pro koho je soutěž určena? Mohou se přihlásit noví zájemci?

Rozhodně bych chtěl, aby přišla nová krev. Bohužel panuje nálada ve smyslu „to už se nedá překonat“, ale já tomu nevěřím. Pro účast není absolutně žádný limit. Například se soutěže zúčastnily maminky s dětmi a pokaždé buď vyhrály, nebo byly minimálně na bedně.

Proč by do toho měli jít?

Ten hlavní důvod asi je, protože si to lidi sami užijí, budou to dělat především pro sebe. Primárně proto to všichni ti stabilní účastníci dělají, protože je to baví, je to velká legrace a připravují a kují pikle už nějaký čas před vlastním natáčením. Minimálně mají alespoň důvod se setkat, což samo o sobě za to stojí.

Soutěž je samozřejmě hodnocená, máme stabilního sponzora, českého výrobce outdoorového oblečení a spacáků, a účastníci dostanou i hmotné ceny v nezanedbatelné finanční hodnotě, dostanou volný lístky na další festival, ale o tom to prostě není.

Kde a do kdy se mohou zájemci přihlásit?

Do soutěže se může přihlásit kdokoliv, a to do 17. listopadu. Úplně stačí jednoduše pomocí SMS nebo e-mailem poslat zprávu, že se chtějí zúčastnit, bude nás tolik a tolik a jaké bude téma. Vše ostatní je už jen předání hotového záznamu v libovolné přehratelné formě ve Windowsech. Ať už nějaké AVI video nebo JPG fotky.

Poslední termín odevzdání je v šest hodin večer v sobotu 23. listopadu 2013 a v devět večer se už promítá na sále. Časy jsou takhle našponované, protože základním předpokladem je, aby to lidé byli schopni natočit cestou.

Podrobné propozice soutěže NaFest jsou uvedeny na stránkách festivalu Rajbas www.festivalrajbas.cz.

Za rozhovor poděkoval

Stanislav Mrázek