Mladí zdravotníci plnili úkoly v ulicích Blanska

18. května 2017, ostatní, přečteno: 1906×

Okresní kolo soutěže mladých zdravotníků proběhlo 12. května. V ulicích Blanska se tak utkaly děti hned několika základních škol z celého regionu. Blansko reprezentovaly ZŠ T. G. M. a ZŠ Nad Čertovkou. Hodnotila se nejen správnost provedení, kvalita a rychlost zásahu, ale i psychologická první pomoc.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Na školách zpravidla pracují kroužky mladých zdravotníků školené pracovníky Českého červeného kříže. Podle hlavní rozhodčí soutěže Ivy Kučerové se celková úroveň týmů rok od roku zlepšuje: „Po městě jsme rozmístili celkem pět stanovišť s tím, že obtížnost je přizpůsobena věku dětí. Vyzkouší si transport zraněného nebo obvazovou techniku, čelit budou také několika simulovaných situacím.“

Kromě správnosti a rychlosti provedení se hodnotila také psychologická první pomoc. Komunikace se zraněným totiž mnohdy činí dětem potíže. „Navázat kontakt s cizím člověkem, zeptat se ho, co ho bolí nebo co se stalo, je pro ně obtížné, a přitom je to z celého procesu to nejjednodušší,“ připouští Kučerová.

Soutěž uspořádali Oblastní spolek Českého červeného kříže v Blansku ve spolupráci s BESIPem, členové humanitární jednotky ČČK a dobrovolní hasiči.

zdravotnici-53016-0_550.jpg

zdravotnici-59525-0_550.jpg

zdravotnici-17243-0_550.jpg

zdravotnici-40299-0_550.jpg
Fotografie: S. Mrázek

Výsledky soutěže:

I. stupeň

1. místo    ZŠ a MŠ Žďárná

2. místo    ZŠ a MŠ Deštná

3. místo    ZŠ a MŠ Benešov

II. stupeň

1. místo    ZŠ a MŠ Žďárná
2. místo    ZŠ Letovice
3. místo    ZŠ a MŠ Benešov
4. místo    ZŠ T. G. M. Blansko
5. místo    ZŠ Blansko, Nad Čertovkou

Nejlepší postupují do krajského kola v Brně, případně dál do kola celostátního.

red