Mimořádná slavnost proběhla na farnosti sv. Martina. Přivítali zde své rodáky

10. července 2017, ostatní, přečteno: 2708×

V pátek 23. června se na blanenskou farnost sjeli kněží, jáhni, bohoslovci a sestry z Blanska, kteří se ve svém životě rozhodli pro duchovní povolání. Po mši svaté přišla na řadu zahradní slavnost na farním nádvoří. Setkání tohoto druhu proběhlo v Blansku vůbec poprvé.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Všichni tito lidé se rozprchli do služby po celé republice, nám se ale podařilo je dostat v jeden den na jedno místo, za což jsme velmi rádi. Každý z nich v Blansku vyrůstal, má zde svou rodinu či známé, mohli tak spolu strávit alespoň pár hodin,“ vysvětluje blanenský farář Jiří Kaňa, který připouští, že volba tohoto povolání je dnes velmi ojedinělá, podle jeho slov totiž ztrácí na popularitě:

„Když se někdo rozhodne stát knězem, jeho motivace musí být velmi silná. Vzdělání, inteligence, pracovitost nebo silný morální kredit totiž nestačí. Kněží často ovládají i několik světových jazyků, vyučují na univerzitách, a přesto se netěší takové přízni jako řada jiných, v dnešní době ‚atraktivních’ povolání. Při mši svaté proto společně poděkujeme za jejich životní volbu s nadějí, že i další kluci a děvčata z našeho farního společenství zaslechnou Ježíšův hlas, a najdou odvahu na něj odpovědět,“ věří otec Jiří.

Po mši svaté byla na farním nádvoří připravena zahradní slavnost, v průběhu které přišel čas na osobní rozhovory a vzpomínky pozvaných hostů s rodinami, kamarády nebo i bývalými spolupracovníky.

„Byl to den, na který určitě nikdo z nás nezapomene. Toto setkání bylo velmi osobní, emotivní  a podle reakcí zúčastněných všechny obohatilo. Víc jsme si ani nemohli přát,“ uzavírá Kaňa.

sraz-rodaku-99413-0_550.jpg
Hosté si z farnosti sv. Martina odnesli na památku čajovou kazetu s logem svatého Martina. Foto: J. Forbelský

red