Rajbas má vlastní duši a žije svým vlastním životem

6. listopadu 2017, ostatní, přečteno: 2284×

Devatenáctý ročník festivalu filmů, setkání a dobrodružství Rajbas 2017 proběhne ve dnech 24.–26. listopadu 2017 v Blansku. Jeho neopakovatelnou atmosféru vytváří nejen parta obětavých organizátorů spolu s vystupujícími, ale především jeho návštěvníci a účastníci soutěží.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Rajbas je především místem setkání. Setkáním lidí, které spojují stejné, či podobné zájmy. Každoročně se zde schází ti opravdu zkušení, kteří třeba stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždějí divoké peřeje řek, potápí se do hlubin oceánů, odhalují taje neznámého podzemí...

Stejně však patří i těm, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit, hledat inspiraci nebo jen na chvíli snít...

rajbas-2016-35586-0_550.jpg
Program probíhá po celý víkend. Nejedná se pouze o pasivní sledování besed a filmových projekcí. Součástí jsou závody, koncerty, workshopy, tanec i výprava do podzemí Moravského krasu. Foto: S. Mrázek

PROGRAM:

Pátek 24. listopadu 2017

Kino Blansko, Hybešova 6

Výstava fotografií: SVĚT OČIMA PETRA STŘÍBRCKÉHO

• 16:30 h OKEM DOBRODRUHA, projekce snímků soutěže neprofesionálního filmu, komentáře a hodnocení poroty zkušených profesionálů Mirka Náplavy a Jindřicha Böhma s udělením ceny SRDCAŘI.CZ

• 20:00 h JINDŘICH BÖHM: WAORANI – MIZEJÍCÍ SVĚT AMAZONSKÝCH DOMORODCŮ.
Poslední lovci odcházejí, jejich svět mizí. Ropné společnosti už jim z jejich domova nenechali skoro nic… Výprava za domorodci kmene Waorani do amazonské džungle v Ekvádoru.

Dělnický dům, Hybešova 1

• 17:00 h otevírá se festivalová Růžova Černohorská pivnice a bufet – skvělé pivo a prostor pro volnou zábavu (kytary vítány) do 24:00 h

Sál S2 „scéna KOTLÍK“

• 18:00 h MEGBOLONDUL – zahájení tradiční šifrovačky

• 21:30 h PETR KOLÁŘ: KYRGYZSTÁN, ZEMĚ NAZÝVANÁ ASIJSKÝM ŠVÝCARSKEM...?
Tak jsme si to jeli ověřit. A taky si ho projít dřív, než tam dojedou úplně všichni, protože se tam ta „divočina“ už jaksi zaplňuje.

Sobota 25. listopadu 2017

Staré Blansko, Komenského ul.

• 9:00 h S KOALOU NA ZÁDECH, běh dovrchu se zátěží pětilitrového soudku limonády na trati Blansko–Hořice (start u kostela, prezentace na dílně Kola Novák)

Moravský kras

• 09:00 h SKALNÍ MLÝN: Komentovaná vycházka po povrchu krasu včetně prohlídky Domu přírody.

Čajovna a klub ULITA, Boženy Němcové 2a

Workshopy:

• 10:00 h MILAN DANĚK: DOMORODCI A CESTOVNÍ RUCH
Je v pořádku cestovat za exotikou tzv. „přírodních národů“? Je nutné, aby některé oblasti zůstaly tabu? Kam, s kým a proč a kam zase nikoliv? Co všechno potřebuji zvážit a znát. Zkušenosti z výprav za poznáním života geograficky izolovaných etnik na všech obydlených kontinentech.

Dělnický dům, Hybešova 1

Výstavy fotografií: JINDŘICH BÖHM: WAORANI – MIZEJÍCÍ SVĚT AMAZONSKÝCH DOMORODCŮ

Program na velkém sále „scénu KOTEL“ uvádí Faust a Čiko:

• 13:30 h IVO KELF FLEK: ZA JESKYNĚMI EVROPY A ASIE
Po vlastní ose do podzemí Bosny a Hercegoviny, Černé Hory, Makedonie, Řecka, Arménie, Íránu, Francie, Rumunska ,Kosova,Sardinie, Slovenska, ...

• 14:30 h MILDA BAYER: LEGENDA ČESKÉHO TRIATLONU
Lze profesionálně provozovat extrémní sport i ve starobním důchodu? V den svých sedmdesátých narozenin se stal mistrem světa své kategorie. Na MS startovalo 866 borců a Milda skončil 335 v absolutním pořadí. Víc snad není třeba dodávat.

• 15:30 h MIREK NÁPLAVA: AFRIKA SNŮ A SKUTEČNOSTI
Patříte mezi ty, kteří teskní po starých dobrých časech, které se už nikdy nevrátí? Závidíte předchůdcům, že poznali svět, jaký my už nikdy neuvidíme? A že díky moderním technologiím, gps navigacím, digitálním kamerám přicházíme o „skutečné“ dobrodružství a jednoduše to už není ono? Mirek si – po třech letech natáčení seriálu Srdcaři v Africe – s vámi dovoluje nesouhlasit. Nebo si snad myslíte, že pánové Hanzelka se Zikmundem věděli, co je to travelpunk?

• 16:30 h PEGGY MARVANOVÁ: LAPLAND EXTREME CHALLENGE
Tisícovka kilometrů zasněžené krajiny za finským polárním kruhem dosud odolávala všem pokusům. Dobrodružnou výzvu pokořil až český pár. Markéta „Peggy“ Marvanová (21) a její přítel Adam Záviška (23) v pátek 17.03. ve 22:00 h dorazili jako první v historii závodu do cíle. Na trati strávili 27 dní a 13 hodin.

• 17:30 h MICHAL VIČAR: S EMBÉČKEM KOLEM SVĚTA
Je možné embéčkem objet zeměkouli bez jakýchkoliv znalostí automechaniky?

• 18:30 h MIRKA NEUBAUEROVÁ: HOLKA Z BLANSKA, KTERÁ SE ROZHODLA NA MOTORCE OBJET SVĚT
Ještě je na cestě a pokud to dokáže, bude první Češkou, která to dokázala. Návrat je plánován přesně na Rajbas. Stihne to?

• 19:00 h OKEM DOBRODRUHA: předaní cen a projekce vítězného filmu

• 19:30 h MATĚJ BALGA: NA KOLE A V KAJAKU KOLEM SVĚTA
Na začátku byla jedna dívka, zlomené srdce, vážná nemoc a kolo z bazaru. Vybral osm set dolarů a vydal se hledat ztracenou lásku a léčit rány tam, kde ožívají romány Jacka Kerouaca. Hedvábnou stezkou projel Evropou a Asií, pracoval v čínském baru, projel pod polární září Aljašky a Yukonu, stal se bezdomovcem v San Franciscu, vyzval neprostupnou džungli Darién, na nafukovacím člunu přeplul Karibské moře z Panamy do Kolumbie, ztroskotal a přišel o všechno, aby začal zase znovu a proplul Amazonskou džunglí od Pacifiku až k Atlantiku a nakonec projel Saharou až zpět k břehům Evropy.

• 20:45 h NaFEST – prezentace soutěže netradičních cest na festival

• 21:30 h vyhlášení výsledků soutěže NaFEST a předání cen

Program na malém sále „scénu KOTLÍK“ uvádí Michal „Peky“ Pekárek

• 13:00 h IVOR SEKANINA: SKIALPINISMUS A LAVINY (workshop)
O kráse a volnosti skialpinismu i o tom, jak se zachovat, když je sníh nejen pod nohama (ukázku vybavení připravila prodejna Hudy Brno)

• 15:00 h MARTIN LIPINA: STRASTIPLNÁ CESTA KANADSKÝMI POBŘEŽNÍMI HORAMI aneb 500 kilometrů obojživelně kanadskými horami
V srpnu 2016 jsme s mou ženou Lenkou vyrazili na cestu Pobřežními horami Britské Kolumbie. Malé čluny, packrafty, jsme měli ukryté v batozích jako naší tajnou zbraň, která nám měla pomoci překonat velká jezera, dlouhé fjordy i divoké řeky. Záhy se ukázalo, že cesta liduprázdnou kanadskou divočinou s největší populací Grizzly medvědů v celé Americe se stane naší nejtěžší životní zkouškou...

• 16:00m h MARTIN GOLEC: FENOMÉN BÝČÍ SKÁLA
Podle nejnovějšího archeologického výzkumu byla jeskyně zasvěcena bohyni plodnosti.

• 17:00 h ZDENĚK ŠPÍŠEK: NOVÝ ZÉLAND, VE STÍNU KAPRADIN
Netradiční svatební cesta, křížem krážem zemí Kiwiů. Se stařičkým autem místo stanu, batohem na zádech a foťákem na krku.

• 18:00 h MICHAELA BUDIMAN: POHŘEBNÍ SLAVNOSTI TORÁDŽŮ
O etniku Toradžů z indonéského ostrova Sulawesi. Jak se původní rituály změnily po příchodu křesťanství?

Neděle 26. listopadu 2017

Kino Blansko, Hybešova 6

Výstava fotografií: SVĚT OČIMA PETRA STŘÍBRCKÉHO

• filmy a besedy uvádí JIRKA DRAŽIL

• 10:00–13:30 h Dopolední programový blok

  • MILOŠ BRUNNER: MADAGASKAR OSOBNĚ A ZBLÍZKA
    režie, scénář, kamera: Miloš Brunner, Montana club 2016, 61 min.
  • MILOŠ BRUNNER: Z MADAGASKARU DO MORAVSKÉ DOMÁCNOSTI
    režie, scénář, kamera: Miloš Brunner, Montana club 2017, 31 min.
    Autor dokumentů bydlí nedaleko v Kochově u Letovic. Cestuje, fotí, filmuje o jeho oblíbený ostrov Madagaskar se mu stal osudným. Zde se seznámil se svou malgašskou ženou, kterou si přivedl domů. Dva dokumenty odhalí kontrasty a rozdílnosti života v tak odlišných světech.
  • TOMÁŠ GALÁSEK: THE ELEMENTS
    režie Tomáš Galásek, ČR 2016, 75 min
    Země, voda, vzduch. Tři živly, tři extrémní sporty, tři neobyčejní lidé. Čtvrtý živel hoří v každém z nich. V hlavních rolích horolezec Mára Holeček, hloubkový potápěč Michal Rišian a BASE jumper Martin Trdla.

• 14:00–16:30 h Odpolední programový blok

  • VILIAM POLTIKOVIČ: TOUHA PO ABSOLUTNU
    S uznávaným dokumentaristou a spisovatelem nezvykle o indické tantře, Amazonii a změnách ve společnosti.
  • MATEJ A ZUZANA DOLINAYOVI: PREMIÉRA: POSLEDNÍ KRÁLOVSTVÍ DRAKŮ
    režie, scénář, kamera: Matej a Zuzana Dolinayovi, Living Zoology film 2017, 50 min.
    Národní park Komodo je poslední místo na Zemi, kde vládnou mohutní draci. Do jejich království se vydali autoři neobyčejného přírodovědného dokumentu. Matej a Zuzana se na Rajbasu ve světové premiéře podělí o unikátní záběry varanů a dalších zvířecích obyvatel.

(Zdroj: www.festivalrajbas.cz)

red