Erika Bezdíčková vzpomínala na Těchově na holocaust

9. června 2018, ostatní, přečteno: 2943×

Mimořádně silnému tématu bylo věnováno nedělní odpoledne dne 3. června v Kulturním domě na Těchově. Na besedu sem tentokrát přijala pozvání brněnská spisovatelka, novinářka, dlouholetá redaktorka Československého rozhlasu a pamětnice holocaustu Erika Bezdíčková.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Jako třináctiletá si prošla peklem Osvětimi. Se svými vzpomínkami na dětství na Slovensku, pobyt v Osvětimi, na pracovní lágr, návrat po válce do běžného života, a vůbec o své životní pouti, se s velkou otevřeností paní Bezdíčková podělila s posluchači.

Povídání veselé nebylo, přesto po celou dobu neslo jasné poselství – člověk se nesmí vzdát, musí stále doufat a bojovat.

Beseda byla doplněna o dokumentární film „Hořký návrat z pekla“, který o paní Bezdíčkové natočila režisérka Olga Sommerová v roce 2012 v rámci cyklu Neznámí hrdinové (tento film je možno najít v archívu České televize).

Po skončení besedy proběhla autogramiáda knihy Moje dlouhé mlčení, ve které Erika Bezdíčková svoji životní cestu popisuje. Bez velkých slov a bez popisování drastických scén, ale přesto poutavě, velice čtivě a s jasným poselstvím, že se nesmí nezapomenout na všechny hrůzy, které jsou lidé lidem schopní napáchat.

pani-bezdickova-74709-0_550.jpg
Část přebalu knihy Eriky Bezdíčkové Moje dlouhé mlčení. Foto: archiv autorky

Poděkování patří nejen paní Bezdíčkové za její elán a energii, kterou besedě věnovala, ale i všem pozorným posluchačům. Je potěšující zjištění, že pořádat akce tohoto typu má i v dnešní uspěchané době smysl.

Jana Skotáková