Galerie města Blanska zve na výstavu Františka Demetera

9. listopadu 2018, kultura, přečteno: 1566×

Vernisáž výstavy Open Form Františka Demetera proběhne v sobotu 10. listopadu v 18:00 hodin. Autor pro Galerii města Blanska vytvořil částečně pohyblivou a transparentní instalaci pracující přímo s jejím prostorem.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Ještě v průběhu svého studia na VŠVU (1994–2000) se František Demeter věnoval takřka výhradně figurální malbě. Období od ukončení školy až dodnes se ovšem vyznačuje postupnou redukcí zobrazovacích prostředků, kterou doprovází rozšíření registru používaných médií k objektu, performanci a instalaci.

V roce 2013 maluje obraz Rakev, na kterém se na monochromatickém pozadí v šedých tónech objevuje malé černé geometrické těleso. S jistou nadsázkou si můžeme položit otázku, co je v tomto obraze „pochované“. Při pohledu na další Demeterovu tvorbu by to mohla být právě forma mimetického zobrazování, se kterou se symbolicky loučí.

Na samostatné výstavě v Krokus Galerii NIE ÁNO NIE v roce 2014 představil komplexní prostorovou instalaci v podobě obrazů zavěšených na kolejnicích upevněných na stropě galerie. Systém instalace narušil dominanci přední strany závěsného obrazu. Dalším předmětem zájmu se pak stal samotný rám obrazu.

demeter-46655-0_550.jpg

V instalaci TAM JSME UŽ BYLI V v rámci výstavy finalistů Ceny Oskara Čepana 2015 v Dig Gallery v Košicích se ponořil ještě více do zkoumání základních předpokladů malby. V rozměrné instalaci, připomínající různorodou sbírku materiálů, se od závěsného obrazu již zcela vzdálil, plátno nahradil transparentním papírem, pracoval s technikou linorytu a s kresbou.

Projekty z poslední doby potom závěsný obraz již opustily zcela a autor se soustředí zejména na práci s instalací, v jejímž rámci se pohybuje svobodně napříč různorodými médii vyjádření.

Výstavu můžete zhlédnout do 30. listopadu.

Galerie města Blanska