Největší charitativní akce v republice bude opět plnit sny

28. února 2019, ostatní, přečteno: 2735×

Komerční hudební produkce nebo sportovní akce pro veřejnost se dnes konají téměř v každém větším městě, největší charitativní akcí v České republice se ale nemůže pochlubit ani Praha, Brno či Ostrava. Ta se totiž koná v Blansku. Její sedmý „žlutý“ ročník proběhne ve dnech 7. až 8. června. Sny se letos budou plnit patnácti nominovaným.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

„Původně jsme dostali nominací sedmnáct, ale dva přihlášení nakonec svou žádost stáhli. Zůstáváme tedy na patnácti snech v hodnotě zhruba jednoho milionu tří set tisíc korun,“ uvedl hlavní pořadatel a duchovní otec této výjimečné akce Roman Jančiar.

A pro co konkrétně letos účastníci 24hodinového charitativního štafetového běhu You Dream We Run poběží? „Naším cílem bude samozřejmě splnit co nejvíce snů, což závisí na běžecké účasti, množství prodaných žlutých triček nebo individuálních příspěvků na náš transparentní účet. Letos poběžíme třeba za čtyřkolku, let balonem, hypoterapii nebo pobyty u moře,“ upřesnil Jančiar. 

Výjimkou ale nebudou ani pobyty rehabilitační. Prosen – spolek pro podporu osob sociálně a zdravotně znevýhodněných se totiž rozhodl, že i letos zařadí do seznamu pana Zdeňka, bývalého člena zdravotnické záchranné služby, s cílem zabezpečit tomuto neskutečnému bojovníkovi s velkým srdcem logopedický ozdravný program v Klimkovicích.

Nejmladším nominovaným je dvouletý Davídek, který trpí rakovinou ledvin. Jeho snem je dětské hřiště... „Pořád doufám, že se nám podaří splnit sny úplně všem, neskutečně nás těší, že už dnes je o akci enormní zájem. Pokud bylo loni na blanenském ovále osmdesát týmů a bezmála 3 500 běžců, předpokládám, že letos jich bude ještě víc,“ pevně věří hlavní organizátor akce. 

Jen pro srovnání: První ročník oslovil šestnáct týmů, ve kterých se sdružily zhruba čtyři stovky běžců, čtvrtý ročník registroval týmů čtyřicet, běžců tehdy bylo třináct set. V uplynulém roce se počet týmů zdvojnásobil, běžců pak bylo téměř třikrát tolik.

Součástí tohoto blanenského svátku lidské sounáležitosti je tradičně i kulturní program. „Na programu ještě usilovně pracujeme, už nyní ale mohu prozradit, že běžce i návštěvníky potěší slovenský raper Ego, svou show také předvedou Queen-revival ze Slovenska,“ připomíná Roman Jančiar.

Ačkoli se Roman s manželkou Hankou rozhodli s organizací akce skončit, nakonec změnili, ku radosti všech, kterým na akci skutečně záleží, názor. „Přišly nám stovky krásných e-mailů, ve kterých nás lidé přesvědčovali, ať pokračujeme dál. Navíc jsme měli obavu z toho, že bychom vyklidili pole někomu, kdož by akci mohl uchopit tak nějak ‚za špatný konec’, a to bychom byli skutečně neradi,“ dodal na závěr.

kolaz-ydwr-29712-0_550.jpg
Koláž nominovaných, kterým projekt You Dream We Run za šest let své historie splnil sny za bezmála tři miliony korun. Foto: fb YDWR

Aktuální informace sledujte na fb You Dream We Run.

Jana Franchi