S dluhy lidem v rámci Milostivého léta pomůže charita i úřad

10. prosince 2021, ostatní, přečteno: 935×

Zbavit se dluhů vůči státu, samosprávám nebo jimi vlastněným společnostem se teď mohou lidé v rámci akce nazvané Milostivé léto. Jednou z podmínek je také to, aby pohledávka byla již vymáhána exekučně. Nejčastěji jde o dluhy na zdravotním pojištění, za koncesionářské poplatky, za jízdy načerno dopravním podnikům nebo například za obecní nájem. Dlužníkovi stačí do 28. ledna 2022 zaplatit jistinu dluhu a poplatek exekutorovi.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Pokud si lidé nevědí rady s tím, jak využít Milostivé léto, mohou se obrátit se žádostí o pomoc například na blanenskou charitu. Zájemci mohou kontaktovat Charitní krizovou pomoc na čísle 739 389 117, mohou ale přijít i osobně nebo se objednat v Charitní poradně na čísle 516 411 583. Pracovníci blanenské charity jim poradí zdarma a pomohou s vyplněním potřebných formulářů.

„Obecně se dá říct, že Milostivé léto řeší dluhy vůči veřejnoprávním institucím. Nejčastěji do poradny přicházejí lidé kvůli dluhům vůči zdravotním pojišťovnám a dopravnímu podniku. Ideální je, pokud mají dlužníci výpis od soudu s vypsanými pohledávkami. Hlavně je potřeba začít dluhy řešit co nejdříve a nenechávat to na poslední chvíli,“ uvedla vedoucí charitní poradny Kateřina Korbelová.

Díky Milostivému létu můžou dlužníci splatit jen samostatný dluh, tedy jistinu bez úroků a penále, a poplatek 908 korun exekutorovi. „U některých institucí, například právě u zdravotních pojišťoven, se i samotný dluh může vyšplhat na desítky tisíc korun. Ale stále je to pro mnohé lidi šance jak začít znovu,“ dodala Kateřina Korbelová.

Pomáhá také městský úřad

Dlužníkům, kteří se mohou a chtějí zapojit do Milostivého léta, pomáhají také pracovníci Městského úřadu Blansko. Zájemci se mohou obrátit na oddělení sociální pomoci, které sídlí v budově na náměstí Republiky.

„Intenzivní sociální práce například probíhá s nájemci sociálních bytů města Blansko. Po uzavření nájemní smlouvy sestavuje sociální pracovnice s klientem individuální plán na základě potřeb klienta. V nejednom případě se jedná i o dluhovou problematiku. U jedné nájemkyně sociální ho bytu bylo využito Milostivého léta k vyřešení dluhu na veřejném zdravotním pojištění,“ upřesnila Tereza Kaldová z oddělení sociální pomoci odboru sociálních věcí.

V rámci Milostivého léta se mohou lidé zbavit také dluhů, které mají vůči městu Blansku. Nejčastěji se jedná o neuhrazené pokuty a dluhy z nájemného z bytů a nebytových prostor.

„Tato možnost se ale týká pouze dluhů, které jsou vymáhány soudním exekutorem. Netýká se dluhů, které vymáhá město nebo městský úřad,“ podotkla vedoucí odboru finančního Alena Skoupá.

Zjistit podrobnosti o dluzích vůči městu, mohou lidé telefonicky. V případě dlužných pokut se lze obrátit na číslo 516 775 121 (122), v případě dlužných nájmů na 516 775 151.

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení