Nemocnice bude znovu operovat každý všední den, rehabilitační oddělení je opět v provozu

31. ledna 2022, ostatní, přečteno: 1358×

Nadcházející dny přináší v Nemocnici Blansko návrat k běžnému režimu. Operační sál pojede naplno, covidové oddělení je zrušeno, znovu se otevřelo lůžkové rehabilitační oddělení, ambulance fungují bez omezení. Vedení nemocnice doufá, že zásadní omezení spojená s onemocněním COVID-19 končí. Věří, že omikronová mutace již tak mocně do provozu nezasáhne a zaměstnanci budou moci zůstat na svých běžných pracovištích.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Oddělení jednodenní péče v Nemocnici Blansko opět nabíhá na běžný režim. Po covidových omezeních se bude od února operovat každý všední den. Od pondělí do čtvrtka se provádějí operace v celkové anestezii, v pátek pak zákroky s lokální anestezií.

„Umožnil to zejména návrat všech zaměstnanců na jejich původní pracoviště. V posledních měsících totiž museli sloužit na covidové jednotce, pomáhat v očkovacím centru, při testování a podávání monoklonálních protilátek,“ vysvětluje ředitelka blanenské nemocnice Vladimíra Danihelková.

Po letním útlumu pandemie bylo v Nemocnici Blansko, stejně jako v ostatních zdravotnických zařízeních v zemi, nutné na začátku listopadu opět otevřít speciální covidové oddělení. Po několik týdnů bylo obsazeno vždy třemi až čtyřmi desítkami pacientů s onemocněním covid-19. Před Vánocemi se jejich počet snižoval a v novém roce poklesl na jednotky případů.

„V polovině ledna jsme covidovou jednotku zrušili a opět zprovoznili společný lůžkový fond B interního oddělení,“ zmiňuje Danihelková s tím, že o pacienty s covidem se personál samozřejmě dál postará na vyčleněných pokojích.

V polovině ledna se také otevřelo lůžkové rehabilitační oddělení, které bylo mimo provoz zejména pro nedostatek pacientů, jelikož se od podzimu neoperovalo ani ve velkých nemocnicích. Odtud zpravidla přicházejí lidé například po operacích kyčelních kloubů k následné rehabilitaci. Personál rehabilitačního oddělení, stejně jako zaměstnanci z oddělení jednodenní chirurgie a z kožního oddělení, pomáhal tam, kde bylo třeba.

Nadále se však v nemocnici provádějí indikované PCR testy, kdy lidé mají žádanku od lékaře nebo hygienické stanice. „A pochopitelně stále očkujeme. V současné době ještě všech pět pracovních dní, ale od 8. února to budou už jen dva dny v týdnu. V případě zvýšeného zájmu veřejnosti jsme však připraveni ihned reagovat a termíny pro očkování přidat tak, aby se neprodloužily čekací doby,“ upřesňuje ředitelka nemocnice.

Marie Kalová, mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení