S rehabilitací pacientů v blanenské nemocnici opět pomáhá canisterapie

20. dubna 2022, ostatní, přečteno: 943×

Na oddělení následné péče Nemocnice Blansko od začátku dubna letošního roku opět dochází canisterapeutka, jejíž pejsci pomáhají s rehabilitací pacientů. Těm je tato služba poskytována zdarma.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Canisterapeutické setkání pacientů s pejsky se v blanenské nemocnici poprvé uskutečnilo v roce 2014. Tuto ve zdravotnických zařízeních ne zcela běžnou službu několik let zprostředkovávala canisterapeutka Marika Zouharová, vlivem koronavirové pandemie byla však činnost bohužel přerušena. Vedení nemocnice se ji nyní rozhodlo obnovit. Podařilo se najít novou canisterapeutku, která vlastní čtyři fenky, jež složily speciální canisterapeutické zkoušky, takže jsou způsobilé ke kontaktu s pacienty.

Canisterapie probíhá na oddělení následné péče. FOTO: Marie Kalová

„Nedá se to naučit, ten pes to musí v sobě mít,“ podotýká canisterapeutka Ivana Zikan, která se této činnosti věnuje již sedm let. Její tři fenky zlatého retrívra a jedna fenka west highland white teriéra („westička“) se nyní budou střídat u pacientů lůžkového oddělení následné péče. Canisterapie probíhá jednou týdně.

Pro dlouhodobě hospitalizované pacienty jsou tito tvorové nejen „rehabilitační pomůckou“, ale zároveň i rozptýlením. Mnozí zavzpomínají, že třeba mívali také pejska nebo další zvířata. Léčebný kontakt psa na člověka má tedy dvojí význam: psychosociální a fyziorehabilitační. Canisterapeut může u pacienta díky psovi aktivovat paměť, myšlení, komunikaci, ale i hrubou a jemnou motoriku – pohyb rukou, prstů, chůzi apod. Setkání se psem podněcuje verbální i neverbální komunikaci, rozvíjí orientaci v prostoru a čase.

„Velmi mě mrzelo, když jsme museli canisterapii přerušit a následně jsme nějaký čas nemohli najít nového canisterapeuta. Na pacientech je vidět, že vždy pookřejí, když se mohou s pejskem pomazlit. Jsem velmi ráda, že jim tuto službu opět můžeme nabídnout,“ říká ředitelka Nemocnice Blansko Vladimíra Danihelková.

Samozřejmě pokud někdo nemá k psům kladný vztah a nemá o kontakt s nimi zájem, canisterapie se účastnit nemusí. Forma setkání se přizpůsobuje stavu pacientů. Pokud nejsou příliš pohybliví, pejsek může k nim na lůžko a provádí se takzvané polohování, kdy se psí tělo přikládá k tělu pacienta. Ležící pacienty pes prohřeje a připraví na další rehabilitaci. Mobilnější pacienti mohou pejska nakrmit, česat, hladit, házet mu míček atd.

„Poděkování směřuje nejen ke canisterapeutce, ale také k fyzioterapeutce Ivě Fleischlingerové, která je nedílnou součástí každého setkávání pacientů s pejsky, dále patří dík i ostatnímu personálu oddělení následné péče,“ dodává ředitelka nemocnice.

Marie Kalová, tisková mluvčí Nemocnice Blansko

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení