Posílejte návrhy do 4. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Čas je do konce září

26. srpna 2022, zprávy z MěÚ, přečteno: 910×

Máte nápad na vylepšení veřejného prostranství ve městě? Zaujalo vás něco, co jinde funguje a v Blansku vám to zatím chybí? A chcete, aby město váš podnět zrealizovalo? Stačí návrh přihlásit do 4. ročníku participativního rozpočtu Společně PRO Blansko. Podat námět můžete ještě do 30. září. Občané Blanska na podzim z přihlášených podnětů vyberou ten nejlepší. Město pak na jeho realizaci uvolní až 700 tisíc korun, o sto tisíc více než v minulosti.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Návrh na vylepšení veřejného prostranství nebo budov v majetku města může podat každý občan starší 18 let. „Podnět stačí přihlásit elektronicky vyplněním on-line formuláře, fyzicky je nutné dodat pouze arch s podpisy alespoň 20 občanů města starších 18 let, kteří námět podporují,” připomněla vedoucí finančního odboru Alena Skoupá.

Každý navrhovatel může svůj nápad ještě před přihlášením zdarma konzultovat se zaměstnanci odboru správy a rozvoje města, ti mu poradí mimo jiné třeba s tím, zda je návrh realizovatelný a projekt nepřekročí částku 700 tisíc korun. Zvýší tak šance, že námět postoupí do dalšího kola a veřejnost o něm bude moci hlasovat.

„Novinkou čtvrtého ročníku je, že do participativního rozpočtu nelze navrhovat stavbu ve smyslu stavebního zákona, tedy projekt, na který je třeba získat stavební povolení. Doplněním  pravidel jsme se snažili zajistit finanční a časovou realizovatelnost projektů,“ upozornila Alena Skoupá.

Podívejte se na podrobná pravidla participativního rozpočtu

Své návrhy na doplnění či vylepšení veřejných prostranství ve městě mohou podávat spolky i jednotlivci. Vítěze pak určí veřejnost v podzimním hlasování. S realizací se počítá v roce 2023.

„Pokud bude vítězný projekt levnější než vyčleněných 700 tisíc korun, použijeme zbytek peněz na realizaci některého z dalších projektů. Věřím, že i letos navrhovatelé přihlásí zajímavé podněty. Smysluplné věci se ostatně snažíme realizovat, i pokud nevyhrají v hlasování. Kromě dosavadních tří výherců předchozích ročníků už se město inspirovalo dalšími sedmi náměty ze Společně PRO Blansko, na které z rozpočtu uvolnilo téměř dva miliony korun,“ podotkl místostarosta František Hasoň.

V loňském ročníku Společně PRO Blansko zvítězilo zastřešené posezení u hřiště na Klepačově. Vizualizace: Tomáš Berka, Ateliér Habina

V loňském ročníku nejvíce obyvatel Blanska hlasovalo pro nové zastřešené posezení u hřiště na Klepačově, v předloňském zvítězil nápad na doplnění více než tří desítek vyvýšených laviček a také několika sestav  dřevěných stolků a sedátek po celém Blansku.

Město už ale podpořilo také další loňský námět – opravu příjezdové komunikace k zahrádkářské kolonii U Bílé skály. Na přelomu září a října začne upravovat i prostranství u parku v ulici sv. Čecha, prostor poblíž cyklostezky doplní nové herní a balanční prvky.

Formuláře k podání námětu najdete zde.

Navrhovatelé musejí do 30. září odevzdat námět ale také arch s alespoň dvacítkou podpisů podporovatelů.  Pokud bude mít někdo problém vyplnit on-line formulář na webu města, pomohou mu s jeho odesláním pracovnice Blanenské informační kanceláře Blanka.

Konzultovat vlastní nápady lze s pracovníky oddělení investic (Ing. Jiří Svoboda, svoboda@blansko.cz, tel.: 516 775 157) a oddělení komunální údržby a pozemků (Ing. Milan Vítek, vitek@blansko.cz, tel.: 516 775 196).

Podrobnější pravidla jsou na webových stránkách města v sekci Samospráva. Inspirovat se tam můžete také dalšími náměty z předchozích ročníků.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení