Galerie města Blanska zve k procházce po městě ve druhém ročníku SITU

8. června 2023, kultura, přečteno: 960×

Pojďte se v sobotu 10. června podívat na šest různých míst, kde se odehrají divadelní a hudební vystoupení i výstavy. Zažijete místa, která běžně znáte, v nových souvislostech. Program, který je připraven od 14:00 do 18:00 hodin, je vhodný pro děti i dospělé. Vybrat si můžete jedno místo nebo si naplánovat procházku po všech zastaveních v centru města.

Zastávky s jednotlivými vystoupeními budou v Rožmitálově ulici, u výškáče na Wanklově náměstí, u Ježkova mostu na nábřeží Svitavy, v areálu bývalého Adastu, v zámeckém parku a na hřbitově. SITU navazuje na loňský premiérový ročník, kdy na Wanklově náměstí stál skleník jako centrum akcí i společný komunitní projekt. Lidé zalévali a pleli rostliny a také umísťovali špendlíky na pocitovou mapu uvnitř skleníku podle toho, které místo je pro ně v Blansku důležité. Z této mapy vychází obsah letošního ročníku, místa jsou vybraná podle sesbíraných reakcí od lidí.

situ-plakat-77127-1669_800.jpg

Z místních umělců se představí hudebník Radim Kolář, který spolu s Peter Graham trio a muzikanty ze skupiny Prakmen promění Ježkův most na nadrozměrný hudební nástroj a podium v jednom. Výtvarník Jaromír Šimkůj  představí své objekty z Deníčku na absolutno v zámečku areálu bývalého Adastu. Jeho výstava bude otevřena tvořivým zásahům dětských rukou a stanoviště zároveň nabídne možnost občerstvení. Diváci uvidí také intervenci celorepublikově známého streetartisty, autora veřejné vizuální samomluvy, proslulého pod jménem TIMO. Blansko se tak přidá na mapu míst označených poetickým heslem promlouvajícím k pozorným kolemjdoucím. Rožmitálova ulice ožije kineticko-zvukovou sochou od sochaře Lukáše Vacka.

situ3-73803-7091_800.jpg

Jedno ze sobotních zastavení bude na Wanklově náměstí. FOTO: Leona Voráčová

Představení divadelní skupiny bazmek entertainment nazvané Důvody pestrokvětosti se odehraje v zámeckém parku. Herci dětem i dospělým předvedou jedno z nejstarších řemesel na světě – pasení broučků. Odehraje se celkem čtyřikrát v časech od 14:30,15:15, 16:00 a 16:45 hodin. Muzeum Blanenska poskytne příjemné zázemí s drobným občerstvením a galerie nabídne i tvoření pro nejmenší. Městský hřbitov citlivě ovládne rozjímavé performance kolektivu LIDI, které pietně rozvíjí téma touhy po setkání.

Otevřená bude také galerie, kde si bude možné prohlédnout aktuální kolektivní výstavu Klikat do kamene a výstavu americké umělkyně Morgan O´Hara. Ta v průběhu jednoho květnového týdne zaznamenala život v Blansku (zkoušku cimbálovky, folklorní tanec, výrobu zákusků v cukrárně Severka, hudební vystoupení v Dělnickém domě, nácvik hry v divadle Kolárka, a jiné).

Vaše procházka může začít na libovolném ze šesti stanovišť ve vámi zvoleném čase od 14:00 do 18:00 hodin. Celá akce je zdarma. Další část programu SITU připravujeme na podzim letošního roku.

Pro více informací sledujte webové stránky galerie na www.galerie.blansko.cz nebo facebook.com/galerieblansko.

Júlia Chodúrová, Galerie města Blanska

 

   vložil: Leona Voráčová, redaktorka / odbor vnějších vztahů