Muzika pro Karolínku zaplní nádvoří blanenského zámku i v roce 2023

25. června 2023, kultura, přečteno: 1110×

Poslední červnovou středou začíná festival Muzika pro Karolínku, který v letošním roce má před sebou již 28. ročník. Muzika je nevšední festival, a to nejen svým ročníkem, ale také tím, že se koná v průběhu léta a ne během několika málo dnů, jak tomu běžně bývá. Cyklus sedmi koncertů se odehrává v příjemném prostředí zámku Blansko, vždy ve středu od 19:00 hodin. Festival pořádají dobrovolníci z Ulity Blansko ve spolupráci s Katolickým domem, Muzeem Blanenska a Kulturním střediskem města Blanska.

V letošním roce festival zahájí již ve středu 28. června kapela Jamair s Irenou Budweiserovou. Zde se můžeme těšit na propojení množství hudebních směrů jako je world music, spirituály, romské písně, šansony a dalších žánrů.

Pokračujeme ve středu 26. července folkovou skupinou Marien, která je jednou z tváří nastupující generace folkové muziky. Následují koncerty již každou středu po celý srpen. První z nich patří Františku Nedvědovi ml., který pořádá Společnost Katolického domu. František Nedvěd ml. představí jak svoji tvorbu, tak písně jeho tatínka.

Kulturní středisko města Blanska pozvalo jihočeskou folkovou stálici Nezmaři, kteří do Blanska přivezou svůj projekt ke 45 letům kapely. Mezi blanenskými posluchači je velmi oblíbený žánr inspirovaný irskou a keltskou hudbou. Sem se řadí kapela Rí Ra hrající převážně irskou akustickou muziku s obohacením o jazzové prvky.

Zajímavá je hudební skupina The Acoustic Engineers pod taktovkou holandské zpěvačky Loes. Svoji tvorbu označují jako komorní folkový pop s trochou bluegrassu. Celý festival završí již tradiční účastník Muziky pro Karolínku – brněnské vokální uskupení Mošny.

Vstupenky jsou v prodeji na místě, na vybrané koncerty můžete koupit v předprodeji na portálu smsticket.cz nebo přímo v klubu Ulita.

A víte, proč se jmenuje tento festival Muzika pro Karolínku? Protože je věnovaný milému strašidýlku Karolínka, které se objevuje na blanenském zámku a moc rádo poslouchá muziku.

Martina Macků, Ulita Blansko

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení