Skleníky nahradilo nové Obchodní centrum Poříčí

30. června 2023, ostatní, přečteno: 6202×

Na nábřeží Svitavy na severním okraji Blanska se otevřelo nové Obchodní centrum Poříčí. Prodejní zónu na místě bývalých skleníků vybudovala společnost MS-Invest. Zákazníci zde najdou necelou dvacítku provozoven s prodejní plochou více než 8 tisíc m².

„Návštěvníkům bude v OC Poříčí k dispozici například lékárna, drogerie, prodejna elektra, obuvi, obchod se sportovními nebo chovatelskými potřebami, také hračkářství, uzenářství, domácí potřeby a mnoho dalšího. Součástí výstavby bylo mimo jiné prostorné parkoviště pro více než 240 vozidel. Do podzimu bude dokončena také největší prodejna obchodu s potravinami, kterou buduje společnost Lidl, dokončujeme také park při řece Svitavě, který mohou návštěvníci retail parku využít k aktivnímu odpočinku či relaxaci po nákupech," uvedl jednatel zhtovitele Zdeněk Přichystal.

Pozemky na levém břehu řeky Svitavy patřící městu využívalo zemědělské družstvo Zera Rájec. Město je opakovaně nabídlo k prodeji. Nakonec bývalé skleníky a další nemovistosti v roce 2015 odkoupila od Zery společnost MS Blanenská. Samotnou výstavbu v záplavovém území ale kromě odkupu nemovitostí zkomplikovala také jednání s Povodním Moravy o nutných úpravách břehů a dalších podmínkách výstavby. Další komplikace přinesla krize ve stavebnictví a covidová omezení.

„Jsem rád, že se našel silný investor, který zvládl překonat všechny komplikace a že jsme dospěli až k dokončení stavby a otevření nákupního centra návštěvníkům. Pro Blansko je to určitě pozitivní věc, nyní zde máme obchody, které tu chyběly a lidé za jejich sortimentem museli jezdit do Brna. Vznikla zde také další pracovní místa a došlo ke zkultivování celého území včetně dopravního napojení. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na tomto projektu podíleli, a věřím, že občané Blanska ocení krásnou obchodní část našeho města i nové nákupní možnosti," uvedl při slavnostním otevření starosta města Jiří Crha.

FOTOGALERIE:

FOTOGALERIE
Otevření OC Poříčí v Blansku

Otevření nového obchodního centra Poříčí v Blansku. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  18

Nakupujícím se ve čtvrtek 29. června otevřela většina nově budovaných prodejen, obchod s obuví a prodejna s občerstvením by měly začít fungovat v následujících týdnech. Největší prodejna, v níž zákazníci najdou potraviny a další sortiment společnosti Lidl, se otevře na podzim. Po prázdninách by mělo dojít také k dokončení sadových úprav a výsadbě zeleně.

Dopravní napojení na hlavní průtah městem zajistila nová okružní křižovatka, hotové je také založení budoucí lávky pro pěší na Sportovní ostrov Ludvíka Daňka, její vybudování je v gesci města.

Kompletně dokončeno včetně sadových úprav bude nové OC Poříčí na podzim. Vizualizace: MS-Invest.

„V průběhu realizace projektu došlo k nejrůznějším komplikacím a průtahům, i po dokončení jednání o odkupech se Zerou Rájec a dojednání smluvních podmínek s městem Blanskem byla cesta trochu trnitá, zejména kvůli dohadům s Povodím Moravy. Nakonec jsme museli vybudovat čtyři metry vysokou protipovodňovou zeď a kompletně znovu upravit břeh v celé délce toku. Hodně náročné byly také terénní práce, na řadě míst se terén zvedal o tři až čtyři metry. Do toho nás omezil covid a komplikovaná situace na trhu se stavebnímmi materiály, vyvolané investice jsou nakonec v řádu desítek milionů korun. Jsem proto opravdu rád, že Obchodní centrum Poříčí už je dokončené a moc rád bych poděkoval všem, kteří se na stavbě podíleli," doplnil Zdeněk Přichystal.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení