Farmářské trhy se přesunuly na pěší zónu

20. července 2023, ostatní, přečteno: 2315×

Zboží od regionálních zemědělců ale také výrobky farmářů a drobných řemeslníků najdete od čtvrtka 20. července nově na Rožmitálově ulici. Kulturní středisko města Blanska, které trhy pořádá, přemístilo prodejní stánky z parkoviště u Poduklí. Přímo na pěší zóně si nyní zákazníci budou moci zboží zakoupit každý lichý čtvrtek. Od září se farmářské trhy rozšíří také o sobotní prodej.

Na pěší zóně je k dostání slané i sladké pečivo, uzeniny, maso, paštiky, sýry, marmelády, vína, cukrářské výrobky, zelenina, ovoce, koření, ale také řemeslné výrobky, český textil nebo košíkářské výrobky.  

„Rožmitálova ulice je přece jen rušná tepna, po které denně projde několik stovek lidí. Parkoviště u Poduklí bylo jen dočasným umístěním, nouzovým řešením kvůli rekonstrukci náměstí Republiky, na kterém se trhy dlouhodobě pořádaly. Myslím si, že není vhodné blokovat parkovací místa v centru města, navíc parkoviště u Poduklí nenabízí na rozdíl od pěší zóny přes den žádný stín, což není komfortní ani pro prodejce, ani pro zákazníky. Kvůli umístění na parkovišti jsme se také snažili ukončit prodej a vyklidit plochu do 13 hodin, abychom parkoviště neblokovali i odpoledne, kdy se lidé vracejí z práce a potřebují řešit věci v centru města,“ shrnuje hlavní důvody přemístění ředitel kulturního střediska Tomáš Mokrý.

Prodejní stánky najdou zákazníci na Rožmitálově ulici v úseku od restaurace Punkva až k prodejně se zmrzlinou. V nejširším místě poblíž vodního pítka jsou umístěné chladírenské vozy, na ně navazuje desítka nových textilních stánků KSMB i další stánky jednotlivých prodejců. 

„Postupně plánujeme doplnit počet námi nabízených stánků tak, aby se vzhled sjednotil a v námi dodávaných stáncích prodávali všichni prodejci, u kterých to druh výrobků dovoluje. Je to vhodné z hlediska estetiky i logistiky,“ doplňuje Tomáš Mokrý. 

FOTOGALERIE
farmářské trhy

Farmářské trhy se přesunuly na Rožmitálovu ulici.

Celkem fotografií:  8

Nové umístění farmářských trhů nabízí také možnost prodloužení prodejní doby. „To byl také jeden z důvodů přemístění. Někteří stánkaři přislíbili, že už teď ve čtvrtek vytrvají déle nebo do vyprodání zásob. Do budoucna se budeme snažit zajistit prodej více zboží, které je možné nabízet až do odpoledne. U řady potravin to nelze z důvodů zachování čerstvosti nebo z hygienických důvodů. Někteří drobní prodejci zase nemají kapacitu prodávat do odpoledne, protože si potřebují nachystat zboží na další den,“ vysvětlil Mokrý. 

Právě omezené kapacity prodejců jsou podle ředitele KSMB také hlavním důvodem, proč se o prázdninách nepodaří rozšířit prodej také na víkendy. Sobotní trhy, které by ty čtvrteční doplnily, KSMB původně plánovalo na léto. „Drtivá většina našich farmářů a prodejců už ale o víkendu o prázdninách pravidelně prodává jinde. První sobotní trhy, které by oživil i drobný kulturní program, proto připravujeme na konec září,“ plánuje ředitel KSMB.

„I letní prodej na pěší zóně považujeme za zkušební, uvidíme, jak trhy zasáhnou do standardního provozu na Rožmitálově ulici. Snad zákazníci změnu uvítají,“ doufá Tomáš Mokrý.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení