Léto Galerie města Blanska věnuje tvoření a vzdělávání

6. července 2023, kultura, přečteno: 780×

V galerii v pondělí 10. července začínají Letní dílny, do kterých můžou do 13. července docházet děti starší dvou let. V rámci dílen proběhnou také speciální workshopy pod vedením lektorů/umělců, které budou pro děti i dospělé. Přihlásit se můžete do dvou bloků.

Pro děti (6–12 let) 10:00–12:00 hodin a blok pro mládež a dospělé (13 a víc let) 13:00–15:00 hodin. K účasti na speciálních workshopech je třeba rezervace na rezervacegalerie@blansko.cz. Cena dílny i worskhopů je 80 Kč na osobu.

Na výběr bude z následující nabídky: v úterý 11. července vás Petra Jiroušková seznámí s knížkou Povíhádky z Bílé a Černé vody. Napsal ji pan Iren Bartošek, dědeček Petry Jirouškové, která ji krásně ilustrovala. Povíhádky se odehrávají ve Veverské Bítýšce a jejím blízkém okolí mezi Lažáneckým kopcem a hradem Veveří. Účastníci dílny si vyzkouší použití šablon, válečků pro vytvoření vlastní autorské ilustrace. Nechte se vtáhnout do příběhů na březích Bílého potoka a Svratky! Kniha, ilustrace, pohlednice i další „psíkusy“ z tvorby budou k dispozici k nahlédnutí i zakoupení.

Ve středu 12. července se půjdeme na chvíli podívat na známá umělecká díla jako na pozastavené situace – součásti určitého děje. Popustíme uzdu fantazii a rozvineme společně příběhy postav do minulosti či do budoucnosti. Uvidíme je, prožijeme a zaznamenáme pomocí expresivních výtvarných technik. Workshop Slovo – Pohyb – Obraz povede principálka Eva Petrželová a Jan Schulz.

Ve čtvrtek 13. července si s Monikou Macháňovou vyzkoušíme zábavné počítačové aplikace a interaktivní nástroje užívané pro podporu kreativního myšlení. Menší děti budou mít možnost pohrát si v rámci několika drobných aktivit, starší účastníci se pak mohou seznámit s umělou inteligencí a s jejím použitím v umělecké tvorbě i v každodenním životě. Přihlaste se na workshop Digitální hřiště. Počítačová technika bude k dispozici na místě, případně si můžete donést i vlastní notebook.

Od 14. do 18. srpna galerie nabízí příměstský tábor. Pět dní plných tvoření a zábavných her zprostředkuje setkání s uměním skrze výtvarné aktivity, naučí novým technikám a kreativním postupům pro sebevyjádření. A že umění není jen o tvoření? Co všechno se vlastně za zdmi galerií odehrává? Děti si vyzkouší, co obnáší být umělcem a seznámí se s prací kurátorek a organizátorů výstav, a to hned ve vážené instituci Moravské galerie v Brně. Celotýdenní činnost vyústí do uspořádání jednodenní skupinové výstavy účastníků završené vernisáží, slavnostním zahájením v poslední den táboru.

Cena na osobu je 2 500 Kč, zahrnuje stravu: svačina – oběd – svačina, pitný režim, lektorské poplatky a celodenní výlet do Moravské galerie v Brně. Nezapomeňte se s předstihem přihlásit na rezervacegalerie@blansko.cz.

Galerie města Blanska

 

   vložil: Michal Záboj, redaktor / tiskové oddělení