Město opravuje plastiku na MŠ Údolní, dotvoří ji malí výtvarníci

17. července 2023, kultura, přečteno: 936×

Sedmihlavý drak, princ na koni i princezna vyobrazení na zdi Mateřské školy Údolní Blansko se už brzy dočkají obnovy. Město zadalo opravu téměř půlstoletí staré reliéfní malby od brněnského malíře a autora pohádek Aloise Mikulky. Barevnost dílu navrátí žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Blansko.

Dílo brněnského malíře, sochaře, grafika, ilustrátora a scénografa zdobí zeď u mateřské školy od jejího otevření v roce 1977. Malba se už z části oprýskala, zeď bohužel přitahuje také vandaly. Na obnově se nyní bude podílet specializovaná firma i děti z umělecké školy.

Plastiku na MŠ Údolní čeká obnova. FOTO: Helena Francová

V současné době byla odstraněna stará výmalba, včetně čmáranců a popisků, které se na ní za ty roky objevily. „S ohledem na to, že jde o reliéfní malbu, museli jsme postupovat opatrně a zatímco rovné plochy jsme čistili brusným kotoučem, na malby jsme použili speciální brusnou tkaninu a špachtli. Celý povrch jsme museli napenetrovat a sjednotit, bez toho by reliéfní malba byla příliš prašná a pórovitá,“ popisuje Zlatko Zouhar, který opravu prováděl.

Finální dokončení je v plánu po prázdninách. „Na vymalování plastiky jsme domluvení se Základní uměleckou školou v Blansku. Odborným garantem bude vedoucí výtvarného oboru Eva Juračková, která se svými žáky obnoví barevnost Mikulkova díla. Bohužel, oprava povrchu se nestihla před prázdninami, jak jsme plánovali, hotovo tak bude až v září, kdy začíná nový školní rok,“ doplnila Helena Francová z odboru správy a rozvoje města.

FOTOGALERIE
Město opravuje plastiku na MŠ Údolní, dotvoří ji malí výtvarníci

Původní stav plastiky na MŠ Údolní čeká obnova. FOTO: Helena Francová

Celkem fotografií:  4

„Doufáme, že se do té doby ale ani po dokončení obnovy o nevyžádanou výmalbu nepokusí nějaký zneuznaný umělec fixou nebo sprejem. Byla by škoda obnovenou malbu poničit,“ dodala Francová.

Alois Mikulka, český malíř, sochař, grafik, ilustrátor, scénograf, ale také autor divadelních her pro děti, pohádek a básní a próz pro děti i dospělé, je držitelem Ceny města Brna i Ceny Jihomoravského kraje. Sgrafito dnes už téměř devadesátiletý umělec vytvořil také pro další blanenskou mateřinku, MŠ Sladkovského, která se otevírala v roce 1978.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení