Svitavu zútulnil street art. Vážky a vydry vytvořili školáci ze ZUŠ Blansko

4. července 2023, kultura, přečteno: 875×

Břehy řeky Svitavy v Blansku zdobí celkově už čtvrtý mural. Velkoplošné malby umístěné ve veřejném prostoru doplnily obě strojovny Salmova jezu a nově také jezu Paulinka u hlavního vlakového nádraží. Vyobrazení vodního ptactva v nadživotní velikosti i dalších živočichů žijících v okolí řeky Svitavy totiž nahradilo původní kabřincové obložení strojoven. O nový street art se postarali žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Blansko díky spolupráci se správcem toku, Povodím Moravy.

„Všechno vzniklo vlastně díky tomu, že jsme různými našimi výtvory, labutěmi a podobně, doplňovali zámecký rybníček. Na základě toho nás oslovil pan Krechler, který má rybníček v pronájmu, ten předal kontakt Povodí Moravy. To se na nás poprvé obrátilo loni na podzim v souvislosti s opravou blanenského Salmova jezu. V říjnu jsme tak s necelou desítkou žáků druhého stupně výtvarného oboru umělecky ztvárnili dvě budovy strojovny – ty doplnili barevní zástupci ptačí vodní říše, kteří obývají břehy a okolí řeky Svitavy. Na stěnách budov po obou stranách jezu lze spatřit ledňáčky, kačeny, volavky a další ptactvo,“ prozradila vedoucí výtvarného oboru blanenské ZUŠ Eva Juračková.

Malí výtvarníci nyní pokračují v loni započaté úspěšné spolupráci letos. Na Den dětí zútulnili celkově třetí budovu na břehu Svitavy, tentokrát nedaleko blanenského nádraží. O víkendu se pak pustili do závěrečného malování poslední strojovny u jezu Paulinka.

V těsném sousedství hlavního vlakového nádraží v Blansku nyní původně kabřincové stěny obsadili další vodní ptáci ale také další vodní živočichové – mloci, čolci, vydra, bobři a podobně – všichni které lze na Svitavě a v jejím okolí přímo v Blansku skutečně spatřit.

FOTOGALERIE
Svitavu zútulnil street-art. Vážky a vydry vytvořili školáci ze ZUŠ Blansko

Vloni na podzim získala nový kabát strojovna Salmova jezu. FOTO: Michal Záboj

Celkem fotografií:  17

„Malbu v nadživotní velikosti si tentokrát opět vyzkoušeli žáci 7. až 9. tříd. Je to pro ně obrovská zkušenost, něco naprosto odlišného od kreslení s tužkou v ruce na papír. Malují velké obrazy na svislou plochu a bez možnosti opravy. Odměnou je pro nás nejen krásné zútulnění břehů Svitavy ale také velmi pozitivní ohlasy občanů města,“ doplnila Eva Juračková. „Vše je vyvedeno speciálními barvami tak, aby malby vydržely minimálně desetiletí. Je za tím velký kus práce, věříme, že to lidé ocení a že to odradí i případné vandaly. Moc se za to přimlouvám,“ dodala Eva Juračková.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení