OBRAZEM: Město ovládla sousedská slavnost Zažít Blansko jinak

11. září 2023, kultura, přečteno: 2185×

Rekordní počet návštěvníků přilákal v neděli do centra města čtvrtý ročník sousedské slavnosti Zažít Blansko jinak. Hudební vystoupení, tvořivé dílny, wokrshopy i více než stovka stánků a stanovišť s gastro specialitami i aktivitami pro kolemjdoucí přilákaly do středu Blanska několik tisíc lidí. Víkendovou nabídku doplnil také Street Jam 2023, úvodní zápas florbalistů v Národní lize nebo třeba rozloučení s dlouholetým kapelníkem Dechové hudby Blansko Arnoštem Hlaváčkem.

Z ulic a náměstí v samém středu Blanska se v neděli 10. září stala už počtvrté pěší zóna bez automobilové dopravy. Veřejná prostranství, chodníky i parky se proměnily v pódia pro hudebníky, hřiště pro nejrůznější sportovce, řemeslníky a umělce i zázemí pro místní restaurace a kavárny. Speciální nabídku a program si pro návštěvníky sousedské slavnosti letos připravila více než stovka zapojených subjektů na náměstí Svobody, náměstí Republiky, Wanklově náměstí i pěší zóně v Rožmitálově ulici. Atmosféra byla opět unikátní, akci mimořádně přálo i počasí.

Na prohlídku běžně nepřístupných zákoutí zvala už počtvrté také radnice, zájemci si mohli prohlédnout město z radničního balkonu, navštívit reprezentativní prostory historické budovy a premiérově nahlédli také do sklepení. Pohled z ptačí perspektivy nabídla věž kostela svatého Martina, Muzeum Blanenska si připravilo mimořádné prohlídky blanenského zámku, při kterých se v roli průvodce představil potomek původních vlastníků Georg Maria Salm-Reifferscheidt Raitz.

Velký zájem vzbudily také jízdy speciálním parním vlakem taženém lokomotivou Skaličák, který jezdil na trase Brno-Blansko a zpět. „Počasí nám opravdu přálo, letošní Zažít tak přilákal rekordní počet návšěvníků, kterých v průběhu dne bylo několik tisíc. Překonali jsme také magickou stovku v počtu zapojených subjektů. Určitě je třeba všem poděkovat, do této akce se totiž všichni zapojují bez nároku na honorář a je příjemné, že nabídka je čím dál pestřejší,″ uvedl koordinátor Libor Čermák.

Nejen sousedská slavnost ale o víkendu lákala do Blanska. Sportovní ostrov Ludvíka Daňka se v neděli stal dějištěm happeningu Street Jam 2023, 21. ročník skateboardových a koloběžkových závodů doplnilo také vystoupení DJ.

Mistrovství České republiky v baseballu v kategorii U9 hostilo o víkendu jen o pár desítek metrů dál blanenské Strawberry Field. Olympia Blansko na domácím hřišti prošla vítězně až do semifinále, kde podlehla Hrochům Brno a v boji o bronz o bod prohrála se Sokolem Hluboká 9:10. O postup na MČR se o víkendu utkali i baseballisti kategorie U15 na turnaji v Hluboké nad Vltavou, uspěli podobně jako minulý víkend mladí baseballisté kategorie U13, kteří se na domácím hřišti minulý víkend kvalifikovali na MČR bez jediného inkasovaného bodu. 

Florbalisté z FBK Atlas Blansko zahájili v sobotu svou premiéru v Národní lize. Na domácí půdě se utkali s týmem Florbal Primátor Náchod, kterému bohužel těsně podlehli 5:6.

Desítky lidí si v pátek v Dělnickém domě nenechaly ujít slavnostní koncert Dechové hudby Blansko, na kterém se se souborem rozloučil kapelník Arnošt Hlaváček. Hrající bubeník v dechovce působil rovných šedesát let, pod jeho vedením kapela vystupovala od roku 2005. Za jeho dlouholetou práci mu poděkovali také starosta města Jiří Crha a místostarostka Lenka Dražilová. 

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení