Plastiku u Mateřské školy Údolní obnovily žačky ZUŠ Blansko

24. září 2023, kultura, přečteno: 894×

Malba od brněnského malíře, sochaře, grafika a ilustrátora Aloise Mikulky, která se nachází u vstupní brány do MŠ Údolní, se dočkala obnovy. Zašlé, téměř půl století staré barvy sedmihlavého draka, prince na koni a dalších postav obnovily na žádost města žačky výtvarného oboru Základní umělecké školy Blansko pod vedením Evy Juračkové.

Tvůrčí skupinka dala malbě nový, barevný, kabát. Mladé výtvarnice použily zářivé pastelové barvy. „Barev je jen devět, je to užší výběr, aby to nebylo přeplácané,“ vysvětlila pedagožka Eva Juračkové ze ZUŠ Blansko s tím, že na hrubý povrch bylo nutné nanést několik vrstev, aby byla barva sytá a překrývala nerovnosti.

O původní podobě malby měly mladé umělkyně jen mlhavé představy. Není totiž jisté, jak původní malba, co se týče barev, vypadala. Pro nejvýraznější objekt na malbě, sedmihlavého draka, zvolily barvu oranžovou. O barvách všechny zapojené žačky přemýšlely a výsledné dílo vzniklo na základě jejich týmové práce a domluvy.

Realizace projektu, který hradí město, se ujalo sedm žaček ZUŠ Blansko. Na projektu se podílela i vnučka muže, který se s doposud žijícím autorem plastiky, panem Mikulkou, osobně zná. „Je to pro ně nová zkušenost. Mohou si zkusit něco jiného, než vlastní tvorbu, je to určitě posun dál,“ říká Juračková.

Dívkám šla předposlední pátek v září práce pěkně od ruky, ale počínaly si nadmíru opatrně a o všem se radily se svou učitelkou. Pro všechny to byla premiéra, ale další podobné „zakázce“ se rozhodně nebrání,

„Kdybychom byli opět osloveni, bylo by nám ctí. Barevných maleb by mohlo být po městě více,“ uzavírá Juračková. Dodává, že velkou výzvou by pro ně byla například malba na bývalé MŠ Sladkovského, kterou hned při budování školy realizoval stejný autor, brněnský výtvarník Alois Mikulka.  

FOTOGALERIE
Plastiku u Mateřské školy Údolní zkrášlily žačky ZUŠ Blansko

Plastiku na MŠ Údolní obnovily žákyně ZUŠ Blansko. FOTO: Renata Spotzová

Celkem fotografií:  22

„Jen doufám, že nám to vandalové zase neponičí,“ věří spolu s Evou Juračkovou také Helena Francová z odboru správy a rozvoje města, jenž se na obnově díla od počátku podílí. Naráží při tom na skutečnost, že malba se v minulosti několikrát stala terčem sprejerů a vandalů.

Plánovaná obnova plastiky na MŠ Údolní započala už před prázdninami letošního roku, kdy byla odstraněna původní výmalba i s čmáranicemi vandalů. Na práci byla najatá specializovaná firma, která rovné plochy čistila brusným kotoučem, na malby ale použila speciální brusnou tkaninu a špachtli. Celý povrch nakonec odborníci napenetrovali a připravili k barevnému ztvárnění mladými výtvarnicemi.

Dokončená malba je k vidění u vstupu do MŠ Údolní.

 

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení