Zažijte Blansko i radnici jinak! Přijďte v neděli za námi

6. září 2023, kultura, přečteno: 1711×

Už počtvrté zaplní centrum Blanska v neděli 10. září od 10:00 do 17:00 hodin sousedská slavnost Zažít Blansko jinak. Ze silnic a řady parkovišť v samém středu města budou na jeden den vymístěny automobily. A na náměstí Svobody, náměstí Republiky i Wanklově náměstí ale také na prostranství pěší zóny a přilehlých volných plochách vznikne prostor pro setkávání se a objevování, kdo všechno je součástí Blanska.

Přímo v ulicích vyroste téměř stovka stanovišť, na kterých se představí místní kluby a spolky, podnikatelé, sportovní kluby ale také například umělci nebo řemeslníci. Ukazovat, co nabízejí a čemu se věnují třeba ve svém volném čase, budou ale také jednotlivci. Chybět nebudou workshopy, koncerty kapel nebo třeba výstavy a exkurze.

„Chceme, aby se centrum města proměnilo na přívětivé místo pro společně strávený čas s přáteli, rodinou i sousedy. Letos se zapojí zhruba stovka prezentujících. Velká část se zúčastnila už předchozích ročníků, těší nás ale, že se i letos zapojují úplní nováčci. Platí, že u každého stánku by příchozí měli mít možnost se zapojit do nějaké aktivity nebo workshopu, něco si sami vyzkoušet,“ vysvětluje koordinátor akce Libor Čermák.

Úplnou novinkou letos bude unikátní možnost dopravy. Na Zažít totiž do Blanska z Brna dorazí parní vlak. „Vypravíme historický vlak v čele s parní lokomotivou „Skaličák“, pojede z brněnského hlavního nádraží a během neděle uskuteční hned dvě jízdy oběma směry. Z Brna hlavního nádraží bude odjíždět v 9:42 a ve 13:42, odjezdy z Blanska do Brna budou v 11:05 a 16:15 hodin. Vlaky vždy zastaví také ve stanici Brno-Židenice, Bílovice nad Svitavou a Adamov,“ potvrzuje Josef Vendovský z Českých drah. Jízdenky bude možné zakoupit na všech pokladnách Českých drah, podrobnosti najdou zájemci na webu www.cdnostalgie.cz.

Kde zasedají radní, kam zve své návštěvy starosta či místostarostka Blanska nebo jaký je výhled z balkonu zjistíte při komentovaných prohlídkách radnice.

Do akce se jako tradičně zapojuje také město, zájemci budou mít možnost zdarma navštívit historickou budovu radnice včetně běžně nepřístupných prostor. Komentované prohlídky radnice, které před budovou na náměstí Svobody začínají v 11:00, 13:00 a 15:00 hodin, zavedou návštěvníky například do obřadní síně či zasedací místnosti, kde pravidelně jedná rada města. Dozvědí se zajímavosti týkající se historie budovy i podrobnosti o jejím současném využití. Na prohlídky se není nutné předem hlásit, stačí v daný čas přijít před radnici.

„Opět zpřístupníme prostory radnice včetně kanceláří vedení města, zájemci se budou moci podívat z balkonu radnice, projít tajnou chodbou, vůbec poprvé zpřístupníme také sklepní prostory, které letos ozvláštní práce žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy Blansko a výstava Umění v čase," zve starosta Blanska Jiří Crha.

Premiérově bude možné navštívit sklepní prostory radnice. Výstavu v nich připravují žáci výtvarného oboru ZUŠ Blansko.

Atrium radnice, které bude možné celý den využít také jako průchod z náměstí Svobody do ulice A. Skotáka k veřejným toaletám, ozvláštní výstava Blansko živoucí. Na stánku před radnicí nebudou chybět informace o dalším ročníku participativního rozpočtu Společně pro Blansko, dozvíte se, jak jednoduše podat námět na zlepšení veřejného prostoru, který by město zaplatilo ze svého rozpočtu, co vše se díky nápadům občanů podařilo zrealizovat i s kým je možné se poradit, pokud máte návrh a nevíte, jak jej přihlásit do nového ročníku participativního rozpočtu.

Stánek připravuje také Informační kancelář Blanka, vydat se s ní můžete za poznáváním pověstí z Moravského krasu a pohádkového království šneka Krasíka. Těšit se můžete také na různé křížovky, puzzle, omalovánky a další. Děti si mohou vyzkoušet své znalosti o regionu a podle fotografií poznávat místa v Blansku a Moravském krasu nebo si třeba zahrát hru Blanenské 4v1! Stačí si vyzvednout hrací kartu a v průběhu dne nasbírat razítka při návštěvě blanenských památek – zámku Blansko, kostela sv. Martina, dřevěného kostelíku a radnice. Hrací karty budou k dispozici na těchto zmíněných blanenských památkách a také na stánku informační kanceláře Blanka. Za vyplněnou hrací kartu Vás bude na stánku před informační kanceláří čekat drobná odměna.

Poznávací hry, křížovky, omalovánky i Blanenské 4v1! nabídne informační kancelář Blanka.

Specialit ale nabídne akce Zažít Blansko jinak daleko více. Mimořádnou možnost projít si blanenský zámek se starohrabětem Georgem Salmem připravilo v 10:00 a ve 13:50 hodin Muzeum Blanenska. Nový prostor, který bude nově k dispozici přímo v budově, představí Galerie města Blanska. Uvede jej jednodenním trhem, který je součástí projetku SITU Market / umění pěstovat. Ten umožní setkání s pěstiteli, zahrádkáři a umělkyněmi i jejich produkty. 

Návštěvníci, kterých Zažít každoročně přiláká několik tisíc, budou moci v centru Blanska celou neděli ochutnat nabídku místních restaurací, kaváren i cukráren. Jejich stánky najdou na náměstí Svobody, náměstí Republiky, na Poduklí i na Wanklově náměstí. Akce, do které se pravidelně zapojují i umělecké školy nebo místní umělci, nabídne také kulturní program na dvou pódiích.

„Jedna stage bude na Rožmitálově ulici, druhá nad parkovištěm u výškáče na Wanklově náměstí. Na obou se v čase od 10:00 do 17:00 hodin prostřídá 12 místních kapel,“ shrnuje Tomáš Mokrý, ředitel KSMB, které se stará o technickou podporu celé akce od zajištění záborů, přes chod obou pódií až po úklid akce.

Aktivit i akcí budou desítky, podrobnosti najdete na www.kulturablansko.cz/zazit.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení