OBRAZEM: MIG 21, Festkaťák i sázení stromů, vycházky či farmáři

23. října 2023, kultura, přečteno: 737×

Předposlední říjnový víkend odstartoval už v pátek akcí knihovny, která byla určená dětem. V sobotu patřila pěší zóna víkendovým farmářským trhům, na radnici se konalo vítání občánků, dobrovolníci vyrazili sázet novou alej, zájemci se také vydali na komentovanou procházku na Nový hrad. Galerie nabídla tvoření pro děti, v Katolickém domě se odehrál jubilejní desátý ročník FestKaťáku a zaplněný sál Dělnického domu roztančil koncert kapely MIG 21. Blansko ale o víkendu hostilo také celou řadu dalších akcí.

Páteční dopoledne patřilo v městské knihovně dětem. Anglický knižní pelíšek s knihou Little Acorn bavil ty nejmenší děti hravým čtením a zpíváním v anglickém jazyce. Na sobotu knihovna dětem připravila knižní promítání s knihou Mega mamutice Matylda. 

Rozkutálený penízek je hravá přednáška, kterou si pro děti od 4 do 8 let i jejich rodiče připravil na páteční podvečer Dům dětí a mládeže Blansko.

farmarske-trhy-83607-1060_800.jpg

Lidé si v sobotu nakoupili na farmářských trzích. Foto: archiv KSMB

Rožmitálovu ulici, na níž knihovna sídlí, obsadily sobotní farmářské trhy. Zájemcům nabídly regionální farmářské potraviny i řemeslné výrobky.

Spolek Stromy pro Moravský kras v sobotu lákal na sázení třešňové aleje. Dobrovolníci se tentokrát sešli na Těchově, aby vysadili 105 třešní a nahradili dalších 10 stromků,  které se neujaly.

Muzeum Blanenska v sobotu přichystalo exkurzi na Nový hrad. Komentovanou prohlídkou vedl archeolog Marek Novák. Akce se konala v rámci oslav Mezinárodního dne archeologie.

Sobotní program nabídla také Galerie města Blanska. Otevřel se tam ateliér pro děti. Ty v něm tvořily asambláž inspirovanou aktuální výstavou Ivana Kříže.

FOTOGALERIE
OBRAZEM: Blanenští o víkendu tancovali i sázeli stromy

V knihovně se konal Anglický knižní pelíšek s knihou Little Acorn. FOTO: Lukáš Dlapa

Celkem fotografií:  80

Katolický dům v sobotu hostil jubilejní desátý ročník rodinného festivalu FestKaťák. Program nabídl vystoupení blanenských rodinných uskupení Půlkrábkovi, Skryjovi, Šebelovi, Bláhovi a také několik mladých lokálních kapel, a to Ňufáci a JPS (Jarmilin pozdní sběr). Spontánně došlo také na společné muzicírování s dětmi. Akci uzavřela kapela Funky Plane Band.

Klub Suterén v Centru Ježek v sobotu přivítal kapelu Infernet a její příznivce.

Hudebním trhákem sobotního večera bylo vystoupení kapely MIG 21, která hrála ve vyprodaném Dělnickém domě.

O víkendu se také sportovalo. Fotbalisté FK Blansko na hřišti Údolní přivítali v sobotu 1. BFK Frýdlant nad Ostravicí. Utkání dopadlo pro domácí vítězně 4:1.

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení