Park obsadí Výstava na stromech s ilustracemi od umělé inteligence

6. října 2023, kultura, přečteno: 652×

Po celém Česku v parcích a na náměstích se od soboty 7. října objeví ilustrace od umělé inteligence, které doprovázejí devátý ročník Výstavy na stromech. Samotná výstava nazvaná Fajront: Konec šichty! přibližuje současnou podobu práce v energetickém průmyslu a její budoucnost při spravedlivé transformaci. Happening každoročně připomíná Světový den za důstojnou práci, který připadá právě na 7. října. Výstavu, která bude vyvěšena na více než 90 místech po celé České republice, včetně zámeckého parku v Blansku, připravili odborníci a odbornice z Masarykovy univerzity a z organizace NaZemi.

Téměř 40 procent emisí v Česku produkuje energetika. Jen samotná hnědouhelná elektrárna Počerady ročně vytvoří 4 procenta. Pět největších českých hnědouhelných elektráren pak ročně generuje zhruba stejně emisí oxidu uhličitého jako celá naše silniční doprava.

„Energetický sektor nevyhnutelně čeká obří transformace. Můžeme si ale vybrat, zda bude taková tranzice spravedlivá a sociálně a environmentálně citlivá, nebo jen prohloubí propast nerovností ve společnosti a profitovat z ní budou opět pouze velcí hráči,“ říká Tereza Volmutová, spoluautorka výstavy.

Jak ale takovou transformaci provést? Co konkrétně to znamená pro pracující a pro naši společnost? Na to odpovídá letošní ročník výstavy pod názvem Fajront: Konec šichty! Ta čerpá z výzkumu, do kterého byli zapojeni lidé, kterých se transformace přímo dotkne – odborářky, akademici, úředníci, zástupkyně energetických firem a především samotní pracující v českých provozech. Ti všichni nabídli svůj pohled na to, jaké dopady podle nich bude mít na práci a společnost přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku.

Doprovodné fotografie jsou vytvořené umělou inteligencí. Mají poukázat na stále se měnící podmínky v naší společnosti a jednu ze současných výzev – pokrok v umělé inteligenci.

„Výstavu doplňují fotografie různých lidí, nikdo z nich ale neexistuje. Zvolili jsme kontroverzní technologii umělé inteligence, abychom poukázali na to, jak nejistá je práce každého z nás. Hrozí, že přijdeme o práci, je to ale špatně? Z minulosti známe případy, kdy lidé ničili stroje, které jim braly práci. Dělali to ale kvůli tomu, že přišli o živobytí a nemohli se uživit, z technologického pokroku profitovala pouze úzká část lidí. Pokud chceme takovému černému scénáři předejít, musíme myslet na všechny,“ říká spoluautor výstavy Martin Čech.

„Osobně si myslím, že je třeba diskutovat, jak lze reagovat na dopady klimatické krize, a to nejen odchodem od fosilních paliv a posilováním funkčních ekosystémů, ale i přemýšlením o našich spotřebitelských vzorcích a nastavení fungování společnosti,“ upozorňuje organizátor výstavy v Blansku, dokumentarista a vedoucí kampaní Stanislav Komínek.

 

   vložil: Pavla Komárková, vedoucí oddělení / tiskové oddělení