Útulek města nabízí kalendář se psy a hasiči

10. prosince 2023, kultura, přečteno: 1681×

Psí útulek města Blanska představuje kalendář na rok 2024. Jeho název Hasiči pomáhají útulkům ledasco napovídá. Do kalendáře s fotografiemi svých svěřenců přispěla desítka útulků, psích hospiců a záchranných stanic ve spolupráci s profesionálními hasiči z celé ČR.

Své místo má v kalendáři i blanenský útulek. „Kalendář je pro nás velkou finanční podporou," říká Jarmila Jurová, vedoucí blanenského psího útulku. Z prodejní ceny kalendáře, který je ke koupi přímo v útulku, jde vždy polovina útulku.

Cena stolního kalendáře, který obsahuje 52 barevných fotografiích je 200,- Kč a nástěnného kalendáře s 12ti fotografiemi 250,- Kč. Z výtěžku útulek nakupuje hlavně granule pro psy.

kalendar-88523-6277_800.jpg

V kalendáři najdete fotografie profesionálních hasičů a útulkových zvířat. FOTO: archiv 1.plyšového útulku

Blanenský útulek je v kalendáři zastoupen hned třemi psy a také místními profesionálními hasiči. Fotografie do něj letos nafotila brněnská fotografka Aneta Zábranská.

Kalendář Hasiči pomáhají útulkům je v prodeji pravidelně již od roku 2017, kdy začala spolupráce blanenského útulku s Kateřinou Čtvrtničkovou, která je majitelkou 1. plyšového útulku. Lidé v něm kupují plyšáky a tím přispívají na provoz zařízení, která nabízejí opuštěná zvířata k adopci. Právě paní Čtvrtničková stojí za celým projektem originálních kalendářů, na jejichž vytvoření se podílelo už nespočet profesionálních hasičů, psů a koček z prověřených útulků z celé republiky.

Dva z letošních zástupců blanenského psího útulku zvěčnění v kalendáři už svůj domov našli. Třetí pes, kříženec amerického stafordširského teriéra a bulteriéra, na svůj domov ještě čeká.

,,Jack je v útulku od roku 2021, snad se ale díky kalendáři stane, že někoho zaujme," doplňuje Jurová. „Prodej kalendářů nejen, že nám finančně pomáhá, ale stává se, že si pro pejska pak přijede někdo i z druhého konce republiky," vysvětluje Jurová. V kalendáři lidé najdou zvířata například i z organizací Dejte nám šanci z Bukovinky, Kočky u Katky z Kobylí nebo Tlapky na cestě z Velešovic, ale nechybí ani spolek Dočasky De De z Prahy a další.

Jana Vamberová z Blanska si v uplynulých dnech koupila 10 kusů kalendáře pro zaměstnance svojí advokátní kanceláře. Tak, jak už pravidelně v uplynulých třech letech to pro ně bude dárek k Vánocům. ,,Už se mě ptají, kdy kalendáře budou, čekají na to,“ směje se Vamberová. Blanenský útulek má v oblibě od té doby, kdy si z něj odvezla svého vlastního psa.

pani-jana-vamberova-81142-1827_800.jpg

Útulek nabízí kalendář na rok 2024. Rovných 10 kusů si odnesla i Jana Vamberová pro svoji advokátní kancelář. FOTO: Renata Spotzová

Lidé nosí během adventu do blanenského útulku také dárky pro psy. Nejčastěji jsou to psí konzervy či vyřazené deky. 

Opuštěná zvířata podpořily i děti ze ZŠ TGM Blansko. V rámci listopadového projektu Jsem laskavec uspořádaly sbírku krmiva, čisticích prostředků či steliva pro psí hospic Dejte nám šanci v Bukovince a kočičí útulek Opuštěné kočičí tlapky v Brně-Chrlicích.

O tom, že nejen lidé pomáhají psům, ale může to být i naopak, se přesvědčila paní Stavová z Brna, která si v červnu roku 2021 vzala z blanenského útulku osmiletého maltézského psíka Benyho.

stavova-77505-5303_800.jpg

Paní Stavové zachránil pes z blanenského útulku život. Ve chvíli, kdy rozhodovaly minuty, svým usilovným štěkáním přivolal pomoc. FOTO: archiv Věry Stavové

Dvaaosmdesátiletá paní Stavová byla sama se psem doma, když ji postihla mozková mrtvice. Zatímco ležela v kómatu, pejsek tak usilovně štěkal, vyl a škrábal, až přivolal pomoc. Za to si v anketě Statečné psí srdce 2022 vybojoval prvenství v kategorii Záchranný čin neslužebních psů – laiků. Tuto cenu v říjnu letošního roku za paní Stavovou převzala Jarmila Jurová, vedoucí Útulku pro psy Blansko.

FOTOGALERIE
Útulek města nabízí kalendář se psy a hasiči

Kalendáře jsou volně k prodeji v Útulku pro psy Blansko. FOTO: archiv útulku

Celkem fotografií:  6

Městský útulek každý rok podporují také provozovatelé Baru U Stromku, který je otevřený v rámci adventních trhů na náměstí Republiky v Blansku. „Z každého svařáku, moštu nebo punče, který  si u nás dáte, darujeme 2 Kč na psí útulek města Blanska,“ uvedli provozovatelé na Facebooku. 

 

   vložil: Renata Spotzová, redaktorka / tiskové oddělení