Policie zve motorkáře na projížďku – uzavře pro ně silnici

3. září 2008, tiskové zprávy, přečteno: 5043×

Okresní policejní ředitelství Blansko připravilo na 6. září ojedinělou preventivní dopravní akci zaměřenou na řidiče jednostopých vozidel s názvem Nežij vteřinou. Jejím cílem je umožnit motocyklistům jízdu po silnici 379 mezi Blanskem a Šebrovem, která je motorkáři vyhledávaná zejména pro množství zatáček a dobrý povrch.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Bohužel je také místem častých nehod motocyklistů, s tragickými následky. Proto ji lemuje několik pomníčků připomínajících místa, kde motocyklisté v rychlosti už svůj stroj nezvládli. Motocyklisté budou během své jízdy muset dbát pokynů policistů, budou muset dodržovat pravidla silničního provozu, což bude policie sledovat ze skrytých kontrolních stanovišť. Po dvě hodiny odpoledne bude tato komunikace pro účely preventivní akce uzavřena dopravě.

Po dojezdu bude pro motocyklisty připravena unikátní prezentace zpracovaná blanenskými policisty dokumentující následky dopravních nehod v okrese Blansko. Milovníci jízdy v jedné stopě dostanou k vyplnění také test ze znalostí pravidel silničního provozu, podívat se budou moci na motocyklistickou kombinézu, která má za sebou pád motocyklisty ve 160 kilometrové rychlosti. Připraveny budou ukázky ochranných pomůcek určených pro bezpečnost motocyklistů či trenažér jízdy na motocyklu.

Zdravotničtí záchranáři na místě předvedou, jak si poradit s první pomocí, k vidění bude také policejní a hasičská technika. Zájemci budou moci konzultovat s odborníky na pojištění, jak si pojistit své stroje či své zdraví.

Pozvání na akci přijal i blanenský římskokatolický farář Jiří Kaňa, který uvede na závěr setkání pietní vzpomínku za motorkáře zemřelé na silnicích a zájemcům pak posvětí jejich motorky.

Preventivní akcí blanenští policisté aktuálně reagují na stále se zhoršující se statistiky dopravních nehod, při nichž umírají motocyklisté. Navíc závažnost dopravních nehod (tj. počet usmrcených na 1.000 dopravních nehod) je přibližně šestkrát vyšší než u osobních automobilů. 75 % usmrcených při dopravních nehodách za účasti motocyklů tvoří viníci dopravních nehod – tedy sami motocyklisté. Nejčastějšími příčinami vážných následků dopravních nehod motocyklistů je nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy.

Další informace na:
http://www.policie.cz/clanek/tiskova-zprava-akce-nezij-vterinou.aspx
http://www.policie.cz/clanek/or-blansko-aktuality-motocyklisto-nezij-vterinou.aspx