V městech a vesnicích koledujeme po celém Blanensku

25. prosince 2017, tiskové zprávy, přečteno: 1309×

Už sedmnáctý rok budou lidé potkávat u svých dveří a v ulicích skupinky tří králů. Prvních čtrnáct dní v lednu vyšle Oblastní charita Blansko do vesnic a měst na Blanensku nad čtyři sta skupinek tříkrálových koledníků. Tradiční charitní Tříkrálovou sbírku začíná připravovat její koordinátorka Marie Sedláková už v říjnu.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Tříkrálová sbírka v blanenské charitě trvá od roku 2001, vy jste její koordinátorkou osmý rok. Proměnila se nějak za tu dobu?

Od svých počátků se sbírka postupně rozšiřovala, v současnosti chodí koledníci už v podstatě ve všech obcích a městech na Blanensku. Letos budeme mít přes čtyři sta skupinek a každá z nich se většinou skládá ze tří králů a jednoho vedoucího skupinky. Takže je do sbírky zapojeno celkem nad šestnáct set dobrovolníků. Hodně nám se sbírkou pomáhají také skauti.

Je problém dobrovolníky sehnat? Nebo se do ní už děti a dospělí zapojují automaticky?

To je různé. Zatímco na vesnicích jsou už lidé na koledování zvyklí, těší se na ně a koledníci se většinou hlásí sami, ve městech máme problém. Hlavně v Blansku a v Boskovicích není dost skupinek na to, aby pokryly všechny domácnosti. Proto bychom byli rádi, kdyby se nám ještě letos a v příštím roce přihlásilo v těchto městech víc dobrovolníků.

Jak vypadají typičtí tříkráloví koledníci? Co od nich můžou lidé očekávat?

Obvykle jsou přestrojení za Tři krále: Kašpara, Melichara a Baltazara, a zpívají typickou tříkrálovou koledu. Požádají lidi o dar do zapečetěné pokladničky, obdarují je cukříkem a dají jim letáček s informacemi o sbírce. Tomu, kdo má zájem, napíšou koledníci nad vstupní dveře tříkrálové požehnání domu. Věk koledníků je různý, od malých dětí až po seniory. Jen vedoucí skupinky musí mít nad patnáct let a u sebe mít průkazku jako pověření k zajištění sbírky. Ještě bych chtěla dodat, že všichni naši dobrovolníci jsou v období od 1. do 14. ledna pojištění proti úrazům vzniklým při koledování.

Co vlastně pořádání tak rozsáhlé sbírky obnáší?

Už začátkem října začínám mapovat v obcích, jestli se tak jako minulé roky zapojí do sbírky a také, jestli budou mít ochotné koledníky. Připravuji všechny potřebné dokumenty ke sbírce, vypisuji průkazky pro vedoucí skupinek, chystám pokladničky, plánujeme doprovodné akce. Mezi ně patří hlavně koncerty, divadla a filmy a lidé na nich můžou také přispět do tříkrálových pokladniček. A postupně rozvážíme vše potřebné koledníkům, což mají na starost převážně charitní pracovníci ve svém volném čase.

V roce 2017 lidé přispěli do tříkrálové sbírky téměř dvěma miliony korun. Na co se peníze využily a jaké jsou záměry roku 2018?

V letošním roce jsme peníze použili například na pomoc obětem trestných činů, podporu rodin v krizových situací, na hospicovou péči, dobrovolnické centrum nebo na činnost týmu mimořádných událostí. V příštím roce bychom chtěli za peníze ze sbírky bezbariérově upravit budovu komunitního centra v Doubravici, koupit postele do azylových domů pro matky s dětmi a do noclehárny pro muže a podpořit humanitární pomoc na Blanensku.

Děkujeme dárcům za štědrost, koledníkům za ochotu a odvahu koledovat a také úřadům, které nám zapečeťují a po sbírce rozpečeťují pokladničky.

Vladěna Jarůšková
Oblastní charita Blansko