O včelách a lidech se dozvíte v Muzeu Blanenska

18. dubna 2018, tiskové zprávy, přečteno: 2274×

Probouzení jara a Let čmeláka, skladby, které na akordeon zahrál Kuba Odehnal ze Základní umělecké školy, i slunce za oknem, dodaly zahájení výstavy O včelách a lidech ten správný nádech. Výstava, která se věnuje životu včel, je určená především dětem a muzeum si ji zapůjčilo z muzea v Šumperku. Kromě zábavných tematických her a fotografií z přírody si návštěvníci mohou prohlédnout historické úly i potřeby pro včelaře.

Tento článek byl vydán před více jak rokem.
Informace v něm již nemusí být aktuální.

Výstava je instalována v malé výstavní síni na blanenském zámku a v jejím předsálí. Na souboru panelů se návštěvníci seznamují s včelou medonosnou.

Formou interaktivních her se především děti dovídají o vývoji a životě včel. Autorkou výstavy je Marie Kudelová, která výstavu zpracovala pro muzeum v Šumperku. Blanenské muzeum si panely zapůjčilo a ve spolupráci s Josefem Hanuškou, dlouholetým včelařem, doplnilo výstavu o historické artefakty z vlastních sbírek, informacemi z dobových katalogů a fotografiemi ze života včel.

Včela medonosná je sociální hmyz a tvoří společenstva – včelstva. Život, sílu i produkci pak může do určité míry ovlivnit i včelař. V expozici jsou k vidění různé druhy úlů, medomety a další pomůcky, které včelařům usnadňují práci se včelami.

„První blanenský včelařský spolek byl založen na počátku 20. století a blanenský region se pyšní několika významnými osobnostmi, které významně ovlivnily historii včelařství. Patří mezi ně Libor Morbitzer, František Hanák nebo František Živanský. V současné době na blanenském okrese působí asi 1 100 včelařů se zhruba deseti tisíci včelstvy,“ představil regionální historii pan Hanuška, který v současnosti působí jako předseda Ústřední kontrolní komise Českého svazu včelařů.

o-vcelach-a-lidech-84462-0_550.jpg
Výstava připomíná analogii mezi včelami a lidmi s tím, že by se lidstvo mohlo v mnohém od včelstev učit. Foto: archiv muzea

Včely byly a jsou velice důležitým článkem dnešního světa přírody. Bez včel by rostliny nebyly opylovány a nekvetly by. Do úst slavného vědce Alberta Einsteina se vkládá varování lidstvu, které říká, že: „Až na světě umře poslední včela, zbývají lidstvu poslední čtyři roky života“.

Lidstvo se naučilo starat se o tento hmyz tak, aby mohlo těžit z jeho pilné práce. Využívá se med, vosk, pyl, včelí jed, propolis nebo třeba mateří kašička. Péče o včely však nepředstavuje jen získávání včelích produktů, ale především velký obdiv a lásku včelařů k tomuto hmyzu. Včelaření se pro mnohé stává životním hobby.

o-vcelach-a-lidech-63891-0_550.jpg
Výstava je svým zpracováním určena především dětem, které si prostřednictvím zábavných her vyzkoušejí různé včelí profese. Foto: archiv muzea

„V rámci včelích společenstev mají včely určené role od začátku až do konce včelího života a vědí přesně, co mají dělat“, představila zpracování výstavy Tereza Chalupová, která je také její autorkou.

Děti si z výstavy mohou odnést vykrojenou ozdobu z plástve včelího vosku. V době, kdy se probouzí jaro, se výstava hodí k návštěvě jak pro školy, tak pro rodiny s dětmi.

K vidění bude do 27. května 2018.

red